Vlála vlajka na Měsíci?

20. červenec 2009

"Záhadologové" šíří pochybnosti: odehrály se televizní záběry s činnostmi výpravy Apollo 11 skutečně na povrchu Měsíce? Jedním z důkazů o falzifikaci záběrů má být vlajka vlající ve větru, který na Měsíci nemůže být. Jak je tomu doopravdy?

0:00
/
0:00

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Prožijte s ČRo Leonardo přistání na Měsíci, Projekt Ven ze tmy, Futurologické okénko: mobilní elektronika v Číně, Technicistní výzdoba klubu Cross, Četba - Vladimír Němec: Kočky v tom jsou nevinně.

Záběry z Měsíce měly být podle pochybovačů vytvořeny někde na Zemi, prý o tom svědčí některé fotografie a videa. Vztyčovaná vlajka Spojených států prý vypadá tak, jako kdyby vlála ve větru. A na Měsíci, jak víme, žádná atmosféra není... Pojďme si "záhadu" objasnit.

Přistání člověka na Měsíci, 1969

Především ze statických fotografií nemůžeme ohledně pohybů vlajky usoudit vůbec nic. Vlajky na bázi nylonu byly navíc navrženy právě za tím účelem, aby svým tvarem a designem vizuální dojem rozevlátosti a mírné "zmuchlanosti" budily. Jsou občas propleteny tvrdším a pružným pletivem a jsou fixovány jak vertikálním sloupkem, tak i horizontální teleskopickou tyčkou, někdy ne zcela vytaženou.

Vztyčování vlajky Spojených států

A co nám říkají dobová videa? Na naprosté většině z nich je vidět, že vlajka se vlní jako přímý následek toho, že s ní manipulují astronauti. A právě proto, že na Měsíci není atmosféra, pohyby vlajky nejsou příliš tlumené a tlumí je pouze její vlastní materiál. Důsledkem je proto mnohem delší doba dozvuku různých kmitů a pohybů na ploše vlajky. Vlivem menší gravitace jsou také pohyby prudší. Pokud se však na video díváte dostatečně dlouho, zjistíte, že i tyto pohyby skončí a pokud se nikdo vlajky nedotýká, vlajka setrvává v klidu. Dále k tématu: popis mechanických vlastností vlajky, technické aspekty umisťování vlajky.

Skupina ze známého pořadu MythBusters (Bořiči mýtů), který vysílá naučný TV kanál Discovery, dokonce udělala přímý pokus s replikou "měsíční vlajky" ve vakuové komoře. Experimentátoři zjistili, že vlajka se tam chová velmi podobně jako na záběrech z Měsíce. A to ještě neuvažujeme, co může s lehce pohyblivou a pružnou vlajkou z plastické hmoty udělat případné hromadění elektrického náboje.

Pokus s vlajkou ve vakuu

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.