Vládu budeme tlačit před sebou, jak jen to půjde. Musí plnit své sliby, říká odborář Středula

10. červenec 2018

S možnými změnami v obsazení ministerstev, ale beze změn v programovém prohlášení předstoupí ve středu vláda hnutí ANO a ČSSD před Sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Podporu má zajištěnu od komunistů, ale třeba právě k programovému prohlášení mají řadu výhrad i odbory. Jak ale po včerejším jednání tripartity prohlásil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ani návrh rozpočtu už nechce měnit.

„Nebude se to upravovat, protože na to není čas. Ty připomínky vnímáme a chceme plnit, co si domluvíme. Ne všechno z programového prohlášení se tam vtěsnalo. To neznamená, že když to tam není napsané, tak se nedomluvíme,” říká Babiš.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Odbory ale nesouhlasí třeba s důchodovou reformou založenou na oddělení důchodového účtu od rozpočtu. V textu jim pak chybí plán zvýšení životního minima, které se už šest let nezměnilo a podle něhož se stanovují sociální dávky. Spokojeni nejsou ani s daňovou a zdravotnickou kapitolou.

Stagnující důchody

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly směřují největší výtky k oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu. 

„Tuto situaci považujeme za velmi nebezpečnou. Takový stav měl nastat přibližně před osmadvaceti lety, kdy byl důchodový účet dlouhodobě ve velkém přebytku. Zkomplikuje to situaci, při současném stavu musí vláda dát automaticky prostředky na důchody. Jakmile se oddělí, může dojít k situaci, že se důchody nebudou navyšovat, nebo bude navyšování velmi pozvolné,” upozorňuje.

David Klimeš: Premiér Babiš vytěsňuje jednoho partnera za druhým

Komentátor David Klimeš

Babiš má spolupracovat s ČSSD, ale spíše jí hází klacky pod nohy. Vláda se má opřít o hlasy komunistů, ale Babiš jim nechce dát zdaleka vše, co požadují. A ani Hrad není úplně spokojený s počínáním premiéra.

Odbory v posledních měsících akcentovaly „konec levné práce”. Tato kampaň bude podle Středuly pokračovat i s novou vládou. „Pokud chceme mluvit o dobré budoucnosti České republiky, tak je to neskutečně potřebné,” myslí si. 

„Nabídli jsme, že jsme připraveni dát zpětnou vazbu, zapojit se do procesů. Chceme, aby se Česká republika posunula. A to i s tím, že budeme tlačit politiky, aby činnosti, které lidem slíbili, plnili. Svoji míru odpovědnosti chceme dotáhnout do konce, vládu budeme tlačit před sebou tak, jak to je jen možné,” říká Josef Středula. 

Čtyřicet razítek

Jan Rafaj, první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, považuje za problém nové vlády, že neexistuje jasná deklarace o příklonu Česka k Evropské unii a NATO. 

„Z technických věcí je to jednoznačně to, že se vláda nezavázala k zajištění nového stavebního zákona. Hovoří se o tom, že budeme dělat všechno pro to, aby se tu investovalo a stavělo, ale v tom textu nenajdete explicitně závazek, že tahle vláda předloží novelu stavebního zákona. Aby se nemusely obíhat desítky úřadů a získávat čtyřicet razítek, abyste mohli začít větší stavbu,” podotýká Rafaj. 

„Nejvíce nám vadí, že byť deklarujeme, že chceme českou ekonomiku posunout mezi dvacet top ekonomik, z prohlášení úplně nevyplývá, že jsou našimi prioritami aplikovaný výzkum, propojení firem a výzkumných institucí,” říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Spustit audio

Související