Ondřej Konrád: Váhající KSČM a těžká váha Babiš

27. červen 2018

Bývalo zvykem před jmenováním ministrů hlavu státu buď ujistit o dostatečném počtu hlasů k důvěře sněmovny, anebo se aspoň tvářit, že pro to premiér dělá, co se dá.

V lednu to ale prezident nežádal, Andrej Babiš nic podobného nenabízel, o důvěru se nesnažil a také ji nezískal. Pak prezident utrousil, že příště už bude chtít vidět podpisy 101 poslanců, jenže na to hned zas zapomněl.

Máme právo se vyjadřovat k ministrům. Výhrady proti Pochemu má i ANO a lidé z ČSSD, říká komunista Grospič

Stanislav Grospič (KSČM)

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa oznámí jména nových ministrů až po jednání prezidenta Miloše Zemana s kandidátem na ministra zahraničí Miroslavem Pochem z ČSSD. Proti němu ale má výhrady prezident i komunisté.

A až bude tuto středu jmenovat druhý Babišův kabinet, opět nebude najisto vědět, že ten důvěru dostane. Ač je součet mandátů hnutí ANO, ČSSD a do vlády nevstupující, nicméně vlastně koaliční KSČM, pohodlných sto osm. 

Ale nyní je to většina v ohrožení. Nejen pro to, že Miloš Zeman trvale odmítá učinit ministrem europoslance Pocheho, ignoruje tak ústavní předpoklad a Babiš je s tím smířený. Jistá není ani podpora KSČM. Ta ještě může usoudit, že se jí role opěrného sloupu vlády trestně stíhaného multimiliardáře třeba nevyplatí.

ČEZ jako memento

A hlavně, že se od premiéra dá čekat ledaco. I když jde zároveň o šanci k podílu na moci, jaká se nemusí už nikdy opakovat. V požadavcích za hlasy se sice drží KSČM zpátky, ale už se dá očekávat, že jí Andrej Babiš nijak moc na ruku nepůjde.

Ondřej Konrád: Menšinová nebo jednobarevná, KSČM je to jedno

VIII. Sjezd KSČM v Liberci, (zleva) Petr Šimůnek, Vojtěch Filip, Miloslava Vostrá a Jiří Dolejš

Někdy kolem poloviny 90. let se KSČM zvolna přestávala bát. Že ji totiž přece jenom doběhne dědictví po totalitní KSČ a bude z veřejného života vyštípána.

Což se ukázalo při „akci ČEZ“, během níž na sklonku minulého týdne dobyl stát – tedy ministerstvo financí, potažmo hnutí ANO, či chcete-li Andrej Babiš – většinu v dozorčí radě energetického mamuta. A KSČM ostrouhala, ačkoliv údajně měla jedno křeslo slíbené.

Tedy podle předsedy Filipa nemělo jít o člena strany. Ale to je jen slovíčkaření. Byl by to zkrátka člověk KSČM nominovaný. Proč nebyl zvolen, známo není, snad se premiérovi nezamlouval, anebo ten spíš sázel na jistotu svých osob. Tak nebo tak, KSČM to nechce nechat jen tak. Ale skutečně silnou páku na Babiše má v rukou jen do momentu, než vláda dostane důvěru. Pak už bude pozdě a nic nebude muset platit.

Pohyblivá většina

KSČM se sice snaží veřejnosti ukázat, že má vliv na složení vlády, ale nikdo tomu moc nevěří, Dan Ťok i Taťána Malá se zřejmě stanou ministry, a komunisté si naopak nemohou připsat na své konto pravděpodobné nejmenování Pocheho.

Od počátku ale KSČM hlavně chtěla lukrativní posty ve státních podnicích. A má například místopředsedu dozorčí rady České pošty. Nicméně do ČEZu ji Babiš nepustil. Což vypadá jako neblahé znamení. Vždyť obejít komunisty ve sněmovně může Babiš kdykoli pomocí SPD.

Ondřej Konrád

Jako to nedávno udělal sociálním demokratům, s nimž už ladil budoucí vládu. Ale když přitom nechtěl, aby jemu potřebného prezidenta pranýřovali poslanci kvůli výrokům v kauze Novičok, zrušil schůzi na toto téma hlasy Okamurovců a komunistů. Možná si to teď Vojtěch Filip před sobotním rokováním strany vybavuje. A začíná chápat, že může Babiš většinové uskupení skládat jednou tak, podruhé onak. Sorry, jako. 

Spustit audio