Vladimir Iljič Lenin monstrózní, ale neideologický. Životopis od Victora Sebestyena je vzorem žánru

29. listopad 2022

Nová kniha novináře a historika Victora Sebestyena Lenin. Osobnost, ideologie, teror je vzorem politického životopisu pro široké publikum. Historická přesnost se v textu vyváženě pojí s beletristickou živostí a napínavostí, aniž by se autor musel uchylovat psychologickým spekulacím či pompézním generalizacím. Knihu vám představí Ex libris Libora Dvořáka.  

Jedna z nejvýraznějších postav moderních světových dějin je v portrétu od Victora Sebestyena předvedena v úplnosti včetně svých primitivních či monstrózních rysů, ale bez velkohubých ideologických soudů.

Čtěte také

Sebestyen rozhodně není Leninových apologetou, má však k osobnosti portrétovaného dostatek respektu na to, aby výsledkem nebyl dvourozměrný, pohříchu plochý plakát. 

Epochální radikál Lenin byl v mnoha ohledech běžný ruský maloměšťák konce 19. století. A jistě ne feminista v moderním smyslu slova. Od žen ve svém okolí očekával, že ho budou opečovávat, hýčkat ho a starat se o něj, což se také dělo. Zároveň jim ale naslouchal a v politických záležitostech je bral stejně vážně jako muže,“ píše novinář a historik.

V době, kdy se Lenin a Naďa seznámili, už byla revolucionářkou. Zažila už před svatbou věznění a vyhnanství na Sibiři.

Jeho žena Naďa je mnohdy vydávána za pouhou sekretářku, pomocnici bez vlastních názorů. Její osobitost ale byla mnohem výraznější. V době, kdy se seznámili, už byla revolucionářkou. Zažila už před svatbou věznění a vyhnanství na Sibiři a hrála spolu s Leninem klíčovou roli v ilegální konspirační síti, která před rokem 1917 udržovala naživu plamen revoluce v Rusku. Nesepsala sice žádná marxistická ani filozofická díla, málokdy se vyjadřovala k politické taktice či konkrétním opatřením a málokdy Leninovi v něčem protiřečila. Avšak Lenin spoléhal na její praktické schopnosti a soudnost.“

Victor Sebestyen je prestižní novinář, byl přímo zaměstnán v těch nejznámějších listech.
Martin Pokorný, překladatel

Sebestyen v knize popisuje i převrat, kterého si toho dne jen málokdo všiml. Narušuje tak tradiční sovětský obraz útoku na Zimní palác. 

„Victor Sebestyen je prestižní novinář, byl přímo zaměstnán v těch nejznámějších listech. Je maďarského původu, i když z Maďarska jeho rodina utíkala, když on sám byl ještě batole. Ve své první knize se pak k příčinám útěku vrací, to jest k událostem roku 1956,“ dodává postavu autora knihy její překladatel Martin Pokorný.

Poslechněte si celé Ex libris, Leninovým životopisem listoval Libor Dvořák.

Spustit audio

Související