Vězni z titulní strany

13. leden 2004

Přesun z thajského vězení do českého kriminálu. Na první pohled banální zprávička, která by se do většiny novin ani nedostala. Ostatně jako desítky jiných, které rovněž oznamovaly návrat občana České republiky do tuzemského nápravného zařízení. Osobám Radka Hanykovicse a Emila Novotného se však dostává neuvěřitelné publicity.

Člověk neznalý poměrů by si mohl myslet, že jde o lidi, na kterých byl spáchán justiční omyl. Realita je však jiná. Dostali vysoké tresty za pokus o pašování heroinu. Nešlo o jednu či dvě dávky, ale o několik kilogramů drogy. Dovedeno do důsledků. Jde o množství, které mohlo ohrozit život stovek lidí. Samozřejmě v celkovém obchodu s drogami je to zanedbatelná kapka v moři. Drogový obchod běží i po odsouzení a uvěznění Hanykovicse s Novotným nerušeně dál. Dokonce lze spekulovat o tom, že mohli být volavkami, které měli odvést pozornost policie od jiných, patrně ještě větších, zásilek. Na druhé straně by tyto argumenty těžko chápal například rodič, jehož dítě právě heroin nasměroval na cestu do pekla těžké drogové závislosti.

Pro ně je jakýkoli trest pro drogové bossy a jejich dealery nedostatečný. Právě blízkým obětí užívání drog může být podobná sláva kolem návratu vězňů z Thajska hodně proti srsti. Na druhou stranu bez patřičné publicity by si asi trest odseděli v thajském kriminále. Tam by pak mohli desítky let litovat toho, že drogy pašovali v zemi, která tento zločin nemilosrdně trestá. Kdyby se podobného činu dopustili například v České republice, byl by jejich trest, v konfrontaci s thajským, směšně nízký a pravděpodobnost propuštění ještě před jeho vypršením značně vysoká. Také neobvyklá výše trestu přispěla k zájmu médií o osud obou občanů České republiky.

Ten pak vyprovokoval politiky k diplomatické aktivitě. Na jejím konci bylo uzavření dohody o předávání pachatelů trestných činů a otevření dveří pro návrat do vlasti. Pokud by oba vězni seděli v méně exotickém kriminále, asi by pro média nebyli tolik atraktivní. Těžko by o nich vznikaly reportáže a nelze si představit, že by o nich byl dokonce natočen film. Takže Hanykovics s Novotným určitě nelitují zájmu sdělovacích prostředků o svoji osobu. Ten se dokonce dostal do takové roviny, že v úterní Mladé frontě Dnes dominují titulní straně. Například na úkor vážného obvinění amerického presidenta, že neměl před útokem na Irák hodnověrné důkazy o zbraních hromadného ničení. Nebo na úkor vrcholící diskuse o českém komisaři v Evropské komisi.

Zkrátka Hanykovics s Novotným měli štěstí, že jsou pro média dostatečně atraktivní. Takže zbytek trestu stráví v tuzemském vězení. V něm na vlastní kůži poznají realitu českého právního řádu. Třeba v konfrontaci vlastních trestů s vrahy, kteří často vyváznou s odnětím svobody jen na několik let. Pokud se za mřížemi potkají s jinými pašeráky drog, budou moci rovněž porovnávat výši trestů dejme tomu v západní Evropě a v Asii. Výhodu proti svým kolegům budou mít v tom, že poměry v českých věznicích pro ně budou snesitelnější. Je velký rozdíl zamířit do českého kriminálu například ze Švédska nebo z Thajska.

Navíc budou moci živit naději, že vrata věznice opustí dříve, než jim trest vyprší. Momentálně nejschůdnější cestou je presidentská milost, která by verdikt thajského soudu mohla o několik let snížit. Kdyby k tomu došlo, pozbyla by Česká republiky vůči Thajsku důvěryhodnosti. Součástí dohody je totiž pasáž o tom, že česká strana bude respektovat thajský rozsudek. Dalo by se zároveň očekávat, že do budoucna by už Thajsko na vydání dalších vězněných občanů České republiky nepřistoupilo. A přitom by nemuselo jít pouze o závažné delikty typu pašování drog.

Zkrátka v případu Hanykovicse a Novotného se prolínají dva neslučitelné problémy. Na jedné straně snaha o uvedení proporcí trestu do evropských poměrů. Tedy snížení jejich relativně vysokého trestu. Na druhé straně dostání mezinárodním závazkům. V tomto případě podepsané dohody s Thajskem. Vzhledem k provinění obou odsouzených by měl druhý pohled na věc získat navrch. Možná, že by média i veřejné mínění mělo věnovat více pozornosti jiným českým občanům vězněným ve velmi problematických podmínkách z poněkud méně závažných důvodů. Jedním z nich je dosud bezúhonný český občan zavřený v Rusku, byť jen na několik měsíců, za trochu marihuany, která u něj byla nalezena.

Právě v takovýchto případech by se čekalo větší angažování se českých politiků než v kauzách typu Hanykovicse s Novotným.

autor: Petr Hartman
Spustit audio