Veverky se řídí slunečním kompasem, vyhledávají tak i potravu

25. září 2016

Pustiny Kalahari nabízejí jen velmi málo orientačních bodů. Tamější zemní veverky se spoléhají na ukazatel, který je jim k dispozici po většinu dne – sluneční kotouč na obloze.

Veverky kapské (Xerus inauris) obývají vyprahlé pustiny Kalahari s řídkou vegetací. Chybí tu stromy nebo keře, které by zvířatům posloužily jako orientační body. Veverky se proto při vyhledávání ukryté potravy řídí tím nejdostupnějším ukazatelem, který se jim nabízí od rána do večera. Spoléhají na slunce.

Když veverka najde vetší množství potravy, část si odloží na později a potřebuje pro ni bezpečný úkryt. Při jeho hledání postupuje veverka kapská vždy buď směrem ke slunci, nebo naopak se sluncem v zádech. Odchylky od sluncem vytyčeného kurzu bývají opravdu minimální.

Vyhledávání potravy

Jestli veverky kapské vyhledávají potravu podle slunečního ukazatele se snažili zjistit Marta Manserová a James Samson z university v Curychu. Nejprve pečlivě zaznamenali čas, kdy veverka potravu do skrýše uložila, a následně sledovali skrýš pomocí automatické skryté kamery. Ta se spustila, když zaznamenala pohyb u skrýše.

Záběry veverek vybírajících potravu z úkrytu ukázaly, že se zvířata nevracejí v náhodnou denní dobu. Obvykle si veverka potravu vyzvedla po 24 hodinách, tedy v době, kdy slunce stálo nad obzorem ve stejném bodě, jako když zvíře skrýš zakládalo.

Někdy ale veverky čtyřiadvacetihodinový „limit“ nedodržely a dostavily se ke skrýši dříve. Docházelo k tomu u veverek žijících v početných společenstvích. Za těchto podmínek zřejmě hrozí, že skrýš objeví jiná veverka a jejímu „právoplatnému majiteli“ jeho spíž vykrade. Ani při předčasných výběrech však nevolily veverky dobu návratu ke skrýši náhodně. Dostavily se v době, kdy byla poloha slunce na obloze „zrcadlově“ obrácená k poloze slunce při zakládání skrýše.

Dopoledne založené skrýše vybíraly odpoledne, když slunce překonalo polední zenit a kleslo do stejné výšky nad obzor, v jaké bylo dopoledne. S předčasným výběrem odpoledne založených skrýš čekaly veverky na dopoledne příštího dne, až bude slunce s obzorem ve stejném úhlu jako včerejší odpoledne.

Orientace podle slunce

Využívá ji celá řada živočichů. Pozici slunce využívají buď v souvislosti s informací o denní době, nebo bez ohledu na denní dobu. V druhém případě musí mít živočich nějaký vnitřní kompas, který mu dovoluje kompenzovat změnu polohy slunce na obloze během dne.

Studie Marty Manserové a Jamese Samsona zveřejněná ve vědeckém časopise Scientific Reports odhalila, že veverky kapské disponují jakýmsi hybridním systémem, který sice vychází z polohy slunce v určitou denní dobu, ale zároveň dovoluje částečnou kompenzaci pohybu slunce na obloze – z dopoledne na odpoledne a naopak.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.