Veronika Lefrancois: Smutné italské Velikonoce v časech epidemie

11. duben 2020

Byl to pro katolickou církev nezvyklý moment, když papež František v neděli zahájil pašijový týden v liduprázdné bazilice svatého Petra.

V období, kdy se za normálních okolností do Vatikánu sjíždějí tisíce věřících z celého světa, tu v těchto dnech nepotkáte ani živáčka.

Velikonoce jsou pro Italy jedním z nejdůležitějších svátků v roce. V neděli na Boží hod se většinou u oběda sejde celá široká rodina a Velikonoční pondělí je pak dnem, kdy se s přáteli vyráží ven z města. Zřejmě i z toho důvodu vláda odložila očekávané zmírnění přísných nouzových opatření až na dobu povelikonoční.

Vznikly totiž obavy, že by se Italové v euforii ze znovunabyté svobody mohli pustit do slavení Velikonoc, jak jsou zvyklí. Křehká stabilita v šíření epidemie, dosažená teprve nedávno, by tak mohla být narušena a křivka nákazy by začala znovu nebezpečně stoupat.

Salvini proti všem

Čtěte také

Nikdo v zemi tedy nijak zvlášť nenaléhal, aby se nouzový stav uvolnil už tento týden. Až na jednoho. Opoziční vůdce ultrapravicové Ligy, Matteo Salvini, se pokusil před několika dny zahrát na city spoluobčanů. V televizním rozhovoru totiž prohlásil, že kostely by na Velikonoce měly otevřít dveře věřícím. Řekl, že věda sama o sobě nestačí k vyléčení. Pánbůh podle něj hraje také roli v boji s koronavirem. Dodal, že by se samozřejmě musela dodržovat všechna bezpečnostní opatření.

Reakce na Salviniho prohlášení byla zcela jednoznačná, jak v kruzích politických, tak mezi osobnostmi populární kultury. Mnozí politici bývalého vicepremiéra ostře kritizovali s tím, že jeho návrhy jsou nejen svérázné, ale i nebezpečné. Někteří komentátoři podotýkají, že v době, kdy se Italové přestali zajímat o obvyklé žabomyší války v politice, se Salvini snaží na sebe strhnout pozornost za každou cenu.

Čtěte také

Ke kritikům se přidal i populární zpěvák a bavič Rosario Fiorello. Na Twitteru publikoval video, ve kterém zdůrazňuje, že k tomu, aby se člověk spojil s Bohem, není nutné chodit nastrojený do kostela. Podle něj se přece každý může modlit třeba i ve vlastní koupelně.  Fiorello také připomněl, že by se nemělo zapomínat na to, kolik duchovních se za poslední týdny nakazilo koronavirem.

Kněží v ohrožení

Vedle lékařů a zdravotních pracovníků představují právě kněží profesní skupinu, která je epidemií nejvíce zasažena. Za oběť nemoci COVID-19 jich v Itálii dosud padla více než stovka.

Proto se ani na straně duchovenstva Salviniho slova nesetkala s příznivým ohlasem. Sám papež možnost otevření kostelů o Velikonocích nenaznačil ani v jednom ze svých projevů. Naopak, po své mši o Květné neděli vyzval věřící, aby se církevních obřadů účastnili na dálku za pomoci technologických prostředků.

Všechny velikonoční rituály se tedy letos budou odehrávat za zavřenými dveřmi, přenášené televizí a po internetu. Je to snad poprvé v historii, kdy se italští věřící o tomto velkém církevním svátku nemohou shromažďovat, ale jak řekl sám papež František: „I když jsme od sebe oddělení, myšlenkami můžeme cestovat daleko.“

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související