Veronika Lefrancois: Prezident Brazílie Bolsonaro čestným občanem v italském městě, ne všem se to líbí

10. listopad 2021

Anguillara Veneta poblíž Padovy se nikterak neliší od jiných severoitalských městeček. Nic zvláštního se tu neudálo, žádný italský velikán se tu nezrodil, média se o tuto obec nezajímala. Až doteď. Mediální zájem byl probuzen překvapivým oznámením. Anguillara Veneta udělila čestné občanství Jairu Bolsonarovi.

Co má brazilský prezident společného s městečkem ve Venetu, které čítá všehovšudy čtyři a půl tisíce obyvatel? Zdá se, že podobně jako mnoho Brazilců, i Jair Bolsonaro má italské předky. Jeho prapraděd se narodil právě v městečku Anguillara Veneta, odkud koncem 19. století z ekonomických důvodů emigroval do Brazílie.

Čtěte také

Můžeme se dále ptát, zda je vzdálený předek dostatečným motivem k takovéto poctě udělené politikovi, který je dnes terčem mezinárodní kritiky.

V podstatě od Bolsonarova nástupu do funkce v roce 2019 je jeho politika krajně kontroverzní, zejména v oblasti životního prostředí. Kácení amazonských pralesů se za jeho vlády zintenzivnilo o 50 procent a jen v tomto roce se mu podařilo odlesnit rekordních 10,5 tisíce čtverečních kilometrů Amazonie. Její zachování je přitom klíčovým faktorem v boji proti klimatickým změnám.

Ve své vlastní zemi je Bolsonaro obviněn senátní komisí z toho, že záměrně vystavil své spoluobčany masové nákaze koronavirem. Jeho četné dezinformační a nevědecké výroky o vakcínách proti covidu a zlehčování závažnosti pandemie jsou spoluzodpovědné za smrt několika set tisíc Brazilců a prezident nyní dokonce čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti.

Politické postoje Salviniho a Bolsonara

Proč tedy Anguillara Veneta vyznamenává takto problematickou osobnost? Vysvětlení je nasnadě. Zastupitelstvo města řídí ultrapravicová Liga Mattea Salviniho, jejímž hlavním politickým programem je boj proti imigraci.

Čtěte také

Přes své národní rozdíly mají politické postoje Salviniho a Bolsonara leccos společného. Kromě podobných antimigračních a xenofobních výroků, mají oba tito populisté na krku soudní proces. Podobně jako Donald Trump se také oba během pandemie umístili na horních příčkách žebříčku o nejabsurdnější fake news.

Salvini byl mimochodem jedním z mála předních italských politiků, kteří se s Bolsonarem během jeho návštěvy sešli. Velká část italské i mezinárodní politické elity připravila brazilskému prezidentovi spíše chladné přivítání na sumitu G20 v Římě.

Místo na klimatickou konferenci v Glasgow se pak Bolsonaro odebral do rodného města svého předka, aby se tam stal čestným občanem.

Čtěte také

Obyvatelé Anguilary Venety nezůstali vůči této události neteční. Na protest proti udělení čestného občanství brazilskému prezidentovi se v ulicích městečka shromáždili demonstranti z řad levicových stran a odborů s transparenty odsuzujícími Bolsonarovo chování na mezinárodní scéně i ve vlastní zemi. Manifestovat přišli sice i jeho stoupenci, ale je třeba dodat, že jich bylo podstatně méně než odpůrců.

Anguilara Veneta se tedy od ostatních severoitalských městeček přece jen odlišila. Škoda, že se tak stalo jen kvůli této poněkud trapné záležitosti.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio