Veronika Lefrancois : Poslední kmotr sicilské mafie za mřížemi

28. leden 2023

V Itálii byl zatčen poslední velký kmotr sicilské mafie Cosa nostra jménem Matteo Messina Denaro. Patřil k neslavně známému klanu Corleone, který v druhé polovině dvacátého století děsil celou zemi svými krvavými zločiny.

Po počáteční euforii z vítězství speciálních jednotek pro boj proti mafii se kolem celého případu vyrojila řada otazníků. Mnoho lidí si klade otázku, jak je možné, že se jednomu z nejhledanějších kriminálníků na světě po celých 30 let dařilo unikat spravedlnosti. A množily se také kritiky na adresu údajně neschopných vyšetřovatelů.

Čtěte také

Zdá se opravdu neuvěřitelné, že Messina Denaro vcelku poklidně pobýval na očích všem v západosicilské obci Campobello di Mazara, jen malý kousek od svého rodiště, a že se ani nepokusil nějak změnit svou podobu. Sousedé tvrdí, že netušili, kdo je drobný, dobře oblečený a zdvořilý pán, který nikdy neopomněl pozdravit.

Je však dost nepravděpodobné, že by nikdo v obci neměl tušení, že s nimi v baru u kávy sedává gangster, mající na svědomí nejohavnější zločiny spáchané sicilskou mafií. Jsou mezi nimi bombové útoky, v nichž zahynuli soudcové Falcone a Borsellino v roce 1992 nebo vražda dvanáctiletého Giuseppeho di Mattea, syna napraveného mafiána, jehož tělo bylo následně rozpuštěno v kyselině. Sám Messina Denaro se vytahoval, že těla těch, které zabil, by zaplnila celý jeden hřbitov.

Čtěte také

Hlavni důvod, proč tento boss jednotkám antimafie unikal tak dlouho, vysvětlují odborníci na mafii povahou této zločinecké organizace. Mafie je totiž pevně spojená se svým územím – mafián na útěku neodchází do zahraničí. Raději zůstává na svém teritoriu, které ho chrání. Vyšetřovatelé uvedli, kolikrát za posledních 30 let Messinu Denara málem dopadli, a jak jim na poslední chvíli vyklouzl díky varování.

Propojení se státní mocí

K povaze mafie patří také její propojení se státní mocí. Nemusí se zrovna jednat o konspirace na vládní úrovni, ačkoliv i k tomu v minulosti docházelo. Jde spíš o to, že se mafiáni pohybují v prostředí svých bývalých spolužáků nebo sousedů, ze kterých se stali četníci a státní úředníci.

Čtěte také

Pokud jim tedy hrozí nebezpečí, vždy se najde někdo, kdo je varuje. Krom toho chová obyvatelstvo na Sicílii už tradičně nedůvěru vůči státní moci, takže zákon omerty tu funguje dodnes.

Do jaké míry je tedy zatčení Mattea Messiny Denara vítězstvím italského státu? Každopádně jím končí jedna dlouhá epocha organizace Cosa Nostra, mafie, jak ji známe z filmů a televizních seriálů. Není náhodou, že na zdi bytu, kde se mafián ukrýval, našli policisté plakát s fotografií Marlona Branda v roli mafiánského šéfa Vita Corleone z filmu Kmotr.

Současná mafie už nepáchá ničivé útoky a násilné vraždy. Její metody se změnily. Moderní mafiánské organizace představuje především kalábrijská ´Ndrangheta, která se snaží infiltrovat legitimní podnikání jako jsou stavební společnosti, turistické resorty nebo třeba hrací automaty, a tak postupně proniká do šedé sféry mezi ilegalitou a legalitou.

Matteo Messina Denaro a jeho kruté období tedy skončili. Mafie však v Itálii rozhodně neřekla své poslední slovo.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.