Veronika Lefrancois: Ponte Morandi opět stojí

19. červenec 2020

Už to budou brzy dva roky. 14. srpna 2018 v 11 hodin 56 minut se zničehonic zhroutil viadukt přes údolí řeky Polcevera v ligurském Janově.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Z výšky asi 45 metrů se zřítil na třicet aut a zahynulo třiačtyřicet lidí. Starosta Janova nazval tragédii italským 11. zářím.

Čtěte také

Most pojmenovaný po svém architektovi Riccardu Morandim – Ponte Morandi – se od onoho dne stal soudní kauzou, kterou veřejnost bedlivě sleduje. Prozatím se vyšetřování nachází ve fázi dohledávání důkazů – to by mělo trvat přinejmenším do září. Kromě toho je otázka zhrouceného mostu také horkým politickým tématem: jde o to, zda stát ponechá správu dálnic a dálničních mostů soukromé firmě ASPI, kterou až dosud z téměř 90 procent vlastnila mocná rodina Benetton z Benátska.

Členové této rodiny, kteří jsou zároveň majiteli stejnojmenné módní značky, byli v poslední době ostře kritizováni za nedostatečnou údržbu dálnic, a to převážně právě v Ligurii, kde stával nešťastný Morandiho most.

Skoro jako D1

Ligurské dálnice spojují italskou a francouzskou Riviéru a zvláště v době letních dovolených se na nich tvoří nekonečné kolony, které ještě zpomalují neustálé dopravní uzavírky a omezení. Stav vozovky sice ještě nedosahuje situace na dálnici mezi Prahou a Brnem, ale Italové jsou přece jen rozezleni, že za nevalné služby musí platit jedny z nejdražších poplatků v Evropě.

Čtěte také

Po dlouhých debatách v parlamentu italská vláda tento týden rozhodla, že rodině Benettonů bude postupně omezovat licenci na správu dálnic, až jejich řízení přejde časem do státních rukou. To, že k tomu nedojde najednou, má několik příčin. Jednou z hlavních je, že by se stát mohl vystavit soudní žalobě ze strany Benettonů za nedodržení smlouvy, která měla původně platnost až do roku 2038.

Nicméně rodina z Benátska nyní s vládou uzavřela novou dohodu, a pokud by nedodržela všechny její body, bude bez milosti vyloučena ze správní rady italských dálnic.

Nový most

Dohodu bylo nutné uzavřít ještě před inaugurací nového janovského mostu, jinak by nebylo jasné, kdo ho má vlastně spravovat. Teď, když se situace vyjasnila, se konečně může přistoupit k jeho slavnostnímu otevření.

Stavba mostu podle návrhu slavného janovského architekta Renza Piana byla dokončena už v dubnu. Práce na něm pokračovaly nepřetržitě i v době koronavirové karantény a italská média o nich pravidelně referovala.

Tím se stal tento kolosální viadukt vlastně symbolem italské vytrvalosti a vléval novou naději do žil národu, který byl pandemií těžce zkoušen.

Inaugurace nového mostu je plánována na první srpnové dny, ale rodiny obětí tragédie Morandiho mostu se jí nehodlají účastnit. Vydaly prohlášení, že místo, kde zahynuli jejich blízcí, nesmí být místem oslav. I z toho důvodu prezident Sergio Matarella, který se má inaugurace účastnit, požádal, aby byla intimní a co nejstřízlivější.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související