Zkáza mostu v italském Janově. Svědkové mluví o apokalypse

Zřícení silničního mostu v italském Janově, při kterém zemřely desítky lidí, si všímají nejen italská média. Server britské stanice BBC připomíná, že část takzvaného Morandiho mostu se zřítila krátce před polednem za vydatného deště.

Pád prostřední části vozovky a několika aut do hloubky mnoha desítek metrů byl slyšitelný v širokém okolí. „Žijeme asi pět kilometrů od mostu, ale i tak jsme slyšeli velkou ránu. Nejdříve jsme si mysleli, že blízko nás zahřmělo. Byl to ohromný rachot, který nás opravdu vyděsil,“ přináší BBC slova jednoho z janovských obyvatel

Čtěte takéONLINE: Italská vláda počítá mrtvé po kolapsu mostu v Janově. Čech přežil s propíchnutou plící

Další výpovědi cituje portál deníku Guardian. Podle něj záchranáři situaci na místě přirovnávají k následkům zemětřesení včetně pátracích psů a rovněž i těžké techniky pro manipulaci s těžkými troskami. Podobně i svědci pádu mluví o apokalypse.

„Trosky dopadly asi 20 metrů od mého auta. Nejdříve se zhroutil prostřední pilíř, a poté spadlo vše ostatní,“ líčí Davide Ricci, který místem zrovna cestoval.

Britský list připomíná, že Janov leží mezi mořem a horami na severu Itálie. Právě zvlněný terén znamená, že dálnice místem prochází pomocí dlouhých viaduktů a tunelů. Navíc je dnes provoz zvláště silný, protože Italové cestují na pláže či do hor před zítřejším hlavním letním svátkem Ferragosto.

Samotný Morandiho most byl otevřen roku 1967. „Byl to svým způsobem klenot italského inženýrství, protože ho vybudovali pomocí nových stavitelských technik. Rád jsem po něm jezdil už jako dítě, byla to novinka,“ poznamenává pro Guardian Andrea Montefusco, expert na inženýrství na římské Univerzitě LUISS.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související