Veronika Lefrancois: Jak v Maďarsku soudí italskou učitelku za napadení neonacistů

13. únor 2024

Je normální, když je obžalovaný předveden před soud spoutaný v řetězech? Možná by nás to ani tak nešokovalo, kdyby se jednalo o hromotluka obviněného z násilné vraždy. Když jde ale o křehkou mladou ženu, povoláním učitelku, a navíc protifašistickou aktivistku, emoce se rozvíří.

Snímky 39leté Italky Ilarie Salisové se spoutanýma rukama i nohama u maďarského soudu se před pár dny dostaly na titulní strany italských novin a vyvolaly pobouření v celé zemi.

Čtěte také

Následoval oficiální diplomatický protest italské vlády adresovaný Maďarsku, ve kterém se požadovalo, aby byla respektována práva Salisové v souladu se standardy Evropské unie. Podle Itálie zašly maďarské úřady „příliš daleko“.

Salisovou zatkli před rokem v Budapešti za to, že údajně fyzicky napadla účastníky neonacistického shromáždění, zvaného Den cti. Při této vzpomínkové akci si desítky neonacistů připomínají neúspěšný pokus maďarských nacistů o útěk z Budapešti během sovětského obklíčení koncem války. Ilarii Salisové hrozí za obvinění z násilností až 11letý trest odnětí svobody. Mladá žena však tvrdí, že je nevinná a že se útoků na neonacisty nedopustila.

Respektování důstojnosti vězňů

Rozhořčení v Itálii je vyvoláno především způsobem, jakým se v Maďarsku s obviněnou nakládá. Salisová v dopise popsala podmínky ve věznici, kde prý nemá k dispozici mýdlo nebo toaletní papír ani možnost vyprat si prádlo. Ve špinavé posteli prý má štěnice a po cele i po chodbách se prohánějí myši a švábi.

Čtěte také

Skutečnost, že byla Salisová před soud předvedena v řetězech, označují italská média za ponižující. Takové zacházení se podle nich neslučuje s evropským a mezinárodním právem, které vyzývá k nutnosti respektovat důstojnost vězňů.

Není to poprvé, co se Maďarsku vytýká špatné zacházení s vězni. V minulosti některé veřejně prospěšné organizace pro lidská práva upozorňovaly na to, že podmínky v maďarských věznicích neodpovídají standardům Evropské úmluvy o ochraně lidských práv.

Podle Eurostatu má Maďarsko spolu s Polskem nejvyšší počet vězňů na 100 tisíc obyvatel v celé Evropské unii a přeplněnost věznic v zemi představuje závažný problém.

Pro italskou premiérku Meloniovou přišel případ Salisové v nevhodnou chvíli. Třenice s Maďarskem nebyly zrovna v italském zájmu v době, kdy její blízké vztahy s Viktorem Orbánem hrály významnou roli v debatách o evropské finanční podpoře Ukrajině.

Čtěte také

Řetězy na rukou a na nohou premiérka minimalizovala s tím, že bývají u soudu obvyklé i v jiných demokratických zemích. Orbán jí pak přislíbil, že se postará, aby se podmínky uvěznění obžalované zlepšily.

V Maďarsku jsou pouta u soudu běžnou praxí, kterou místní zákony stanoví v případě závažnějších trestných činů spojených s násilím. Zda se tento postup slučuje s normami o respektování důstojnosti vězňů, závisí na interpretaci.

Podle posledních informací se zdá, že Orbán svému slovu dostál, protože podmínky uvěznění Salisové se v posledních dnech údajně zlepšily.

Lídři Itálie i Maďarska mají evidentně zájem na tom, aby jejich vztahy zůstaly na dobré úrovni v době příprav na červnové volby do EU, které, jak doufají, významně posílí pozici evropské krajní pravice.

Autorka je publicistka

Spustit audio