Velké velryby jsou sexy

22. září 2010

Čím větší, tím atraktivnější. To je jednoduché pravidlo, na základě kterého si podle nové studie vybírají partnerku samci keporkaků. Velryb, které se proslavily svými dlouhými a libozvučnými písněmi.

Navzdory desetiletím vědeckých pozorování se ještě nikomu nepodařilo zaznamenat páření keporkaků (Megaptera novaeangliae). Co je ovšem známo, je to, že sezóna rozmnožování u keporkaků trvá od zimy do jara a že se kolem jedné jediné samice může shluknout až dvacet roztoužených samců. Námluvy nejsou nijak klidné - samci si vzájemně zasazují údery a zastrašují se tím, že do vody vypouštějí oblaka bublin.

Některé samice keporkaků k sobě dokážou přilákat více nápadníků než jiné, což podle hypotézy mořských biologů z Havajské univerzity souvisí s jejich velikostí. Keporkakové totiž v době rozmnožování hladovějí a delší samice, které mají více místa na ukládání tuku, by logicky mohly mít větší šanci počít a úspěšně donosit mládě. Svou teorii si vědci ověřili pozorováním celkem 42 skupin samců, které se ve vodách u Havaje shromáždily kolem samic v letech 1997 až 2002. Intimní chvíle ze života keporkaků potápěči natáčeli na kameru a délku samic vědci měřili pomocí sonaru.

Výsledky studie, které publikuje časopis Animal Behaviour, potvrdily hypotézu, že velikost zvyšuje sex-appeal. Přídavek metru a půl celkové délky těla dokázal k samici přilákat v průměru čtyři samce navíc. Vědci také sledovali samice keporkaků s narozenými mláďaty a zjistili, že delší samice rodí větší mláďata, která lépe přežívají. Tím, že si samec vybere větší družku, si tedy zajistí vyšší šanci na reprodukční úspěch.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka