Věda v plánech NASA až na druhém místě?

24. září 2010

NASA chce opět vyslat lidskou posádku na Měsíc, a to v roce 2018. Podle plánů mají strávit astronauti na povrchu Měsíce nejprve sedm dní, tedy dvakrát více, než tomu bylo při misi Apolla. V konečné fázi se počítá až s půlročním pobytem posádky v lunárním modulu.

NASA v těchto dnech oznámila, že náklady na celý projekt se odhadují na 104 miliard dolarů. Brzy se začne budovat technické zázemí a hledat vhodné místo pro přistání. Vyslání lunární průzkumné kosmické lodi (LRO) se plánuje na rok 2008 a přistání měsíčních robotů na léta 2009-2011. Na palubě LRO bude šest zařízení, která budou fotografovat a mapovat Měsíc. Pět zařízení bude hledat vodu ve formě ledu v kráterech, jejíž přítomnost je fundamentální z hlediska budoucích návštěvníků.

Na vyslání průzkumníků Měsíce pracují ale i jiné národy. Mise evropské sondy SMART-1 byla nedávno prodloužena do poloviny roku 2006. Čína, Japonsko a Indie plánují vyslat na oběžnou dráhu Měsíce družice ještě dříve než NASA svojí LRO. Rychlý vývoj příštích misí NASA ovšem vylučuje mezinárodní spolupráci. Jsme upřímně zklamáni, zaznělo na konferenci o mezinárodním průzkumu Měsíce v Kanadě.

Soustředění výzkumu NASA na technické zajištění a výběr místa přistání má spíše inženýrský než vědecký charakter. Toho se řada vědců obává. Zdůrazňují řadu neřešených problémů od biologie až po astronomii. Nejsou ojedinělé ani reakce typu: "Co vlastně na tom Měsící chtějí? Najít hovězí?" Ovšem zastánci schválené koncepce budoucí měsíční mise argumentují tím, že NASA se dostala do vážných potíží, když se pokoušela dát celému projektu ryze vědecký charakter. Takže jakým přínosem pro samotnou vědu bude měsíční mise NASA, ukáže asi až její průběh. Že ale přinese nové poznatky, o tom nikdo nepochybuje.

autor: Jana Štrajblová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka