Válka ve vesmírném kontextu: Start Sojuzu s britskými družicemi je zrušen

4. březen 2022

Ruská kosmická agentura Roskosmos a britský satelitní operátor OneWeb se nedohodli na podmínkách pátečního startu rakety Sojuz s nákladem komunikačních družic. Raketa tak neodstartuje. Roskosmos chtěl po britské společnosti záruky, že družice nebudou sloužit k vojenským účelům. OneWeb pak rozhodla o přerušení všech startů svých družic z kosmodromu Bajkonur. Roskosmos navíc ve středu prý čelil útoku hackerů, kteří vyřadili spojení mezi operačním střediskem a ruskými družicemi.

Společnost OneWeb, kterou předloni koupila britská vláda, podle webu SpaceNews dokonce z Bajkonuru stahuje všechny své zaměstnance.

Čtěte také

Raketa Sojuz měla s nákladem družic odstartovat v pátek z kazachstánského kosmodromu Bajkonur, který Rusko využívá. Ve středu ale Roskosmos oznámil, že start se neuskuteční, pokud OneWeb nezaručí, že družice nebudou využívány vojensky, a Rusové také vznesli požadavek, aby se z firmy stáhla britská vláda. Ta přitom OneWeb předloni koupila, aby společnost zachránila před krachem.

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin ultimátum na Twitteru podpořil videem, na kterém dělníci odstraňovali nálepku se znakem OneWeb z nosné rakety. Sojuz měl na oběžnou dráhu vynést 36 komunikačních družic konstelace. Ta má na oběžné dráze zatím 428 družic a celkový plánovaný počet je 648.

Ve středu Roskosmos oznámil, že start se neuskuteční, pokud OneWeb nezaručí, že družice nebudou využívány vojensky.

Vynášení družic OneWeb zajišťuje francouzská firma Arianespace, která kvůli ceně zprostředkovala dopravu prostřednictvím ruských raket. Evropské nosiče jsou totiž ve srovnání se Sojuzem dražší. Zatím ale není jasné, kdo Roskosmos nahradí.

OneWeb ale není jediný družicový systém, který teď čelí problémům s ruskými raketami. V dubnu měl Sojuz vynést na oběžnou dráhu dvě družice evropského navigačního systému Galileo, přičemž raketa měla startovat z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně. Kvůli evropským sankcím ale Roskosmos oznámil, že z Kourou stahuje personál a ruší všechny nadcházející starty.

Útok hackerů Roskosmos odmítá

Systémy ruské kosmické agentury navíc už několik dní čelí útokům hackerské skupiny NB65, která dokonce oznámila, že se jí podařilo zmocnit se kontroly nad ruskými špionážními satelity. Hackeři dali jako důkaz na Twitter několik printscreanů dokazujících, že došlo k napadení. K dalšímu útoku došlo ve středu a i ve čtvrtek byly webové stránky Roskosmosu stále mimo provoz.

Čtěte také

Nedá se ale potvrdit, jestli se hackerům opravdu podařilo získat přístup k řízení družic. Šéf Roskosmosu Rogozin informace odmítl s tím, že všechny systémy jsou údajně v běžném provozu, jsou silně chráněny proti napadení a že hackeři jsou jen podvodníci.

Na druhou stranu je Roskosmos civilní agentura, která zajišťuje lety civilních raket do vesmíru, dopravu kosmonautů nebo komunikaci s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Nikoliv ale řízení vojenských špionážních satelitů. 

I civilní družice jsou ale součástí kritické infrastruktury. Rogozin podle agentury Reuters dokonce prohlásil, že případné vyřazení ruských satelitů se dá považovat za akt ospravedlňující vyhlášení války.

Poslechněte si celou reportáž Ondřeje Ševčíka.

Věda Plus nabídla i další témata: 
Roskosmos nevynesene na oběžnou dráhu další várku družic britské satelitní konstelace OneWeb. 
- Železnice v Bělorusku ochromila hackerská skupina, která si říká kyberpartyzáni. 
- Český rozhlas nově umožňuje poslech ukrajinského veřejnoprávního rádia. 

Spustit audio