Firma SpaceX nabídla Ukrajině satelitní internet, ani ten ale není všemocný. Jak připojení funguje?

3. březen 2022

Americká společnost SpaceX v čele s miliardářem Elonem Muskem věnovala Ukrajině zásilku satelitních přijímačů internetového připojení Starlink. Ukrajina ve válce trpí výpadky internetu a satelitní spojení má pomoci lidem odříznutým od komunikací. Zázračné řešení to ale podle odborníků není. Proč, to vysvětluje reportáž Martina Srba.

Většinu internetového provozu na světě přenášejí optické kabely. To platí i pro takzvaně bezdrátové systémy, jako jsou například data na mobilních telefonech. Telefon je spojen vzduchem pouze se základnovou stanicí, tedy „vysílačem“, a odtud už data proudí do kabelů.

Spojení jsou decentralizovaná, města a země bývají obvykle napojené na kabely z více stran, přesto ukrajinská válka může představovat hrozbu pro tamní internet.

Čtěte také

Kabely totiž bývají zakopané do země podél jiné pozemní infrastruktury, například silnic, železnic nebo ropovodů. Útok na ně pak může přerušit i internetové spojení.

Satelitní internet sice není závislý na pozemních kabelech, zato ale potřebuje anténu, aby se mohl spojit s družicí na oběžné dráze. Vypadá velmi podobně jako anténa pro příjem satelitní televize – velký bílý talíř.

Umístěn musí být tak, aby co nejvíce „viděl na oblohu“ bez rušivých překážek, jako jsou stromy. To ale ve válečné situaci znamená, že i antény jsou poměrně zranitelným cílem.

„Dají se snadno zaměřit, protože radiově komunikují. To může být pozvánka pro případný další útok,“ upozorňuje Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Navíc ani satelitní internet není stoprocentně odolný proti kybernetickým útokům. Evropský systém KA-SAT firmy Viasat provázejí výpadky na Ukrajině i v jiných evropských zemích, které začaly přibližně v době zahájení ruského útoku na Ukrajinu.

Poslechněte si celou reportáž Martina Srba. 

Kromě ní uslyšíte o tom, že české univerzity ruší spolupráce se svými ruskými protějšky. Ukrajinských vědcům a studentům naopak nabízí pomoc, práci i ubytování. A ruský zástupce při Mezivládním panelu pro změnu klimatu OSN se na setkání s kolegy celého světa omluvil za ruskou invazi na Ukrajinu. Vysloužil si za to kritiku z ruského parlamentu.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související