Václav Pačes: Vzpomínka na Karla Pacnera

8. duben 2021

Jeden z našich nejlepších popularizátorů vědy Karel Pacner zemřel. Hned o něm bylo napsáno několik zasvěcených pojednání. Byly publikovány i jeho životopisy, zejména ten od Adama Drdy z Paměti národa. Já bych se rád přidal s několika osobními vzpomínkami.

Knihy a články Karla Pacnera jsem dobře znal od svých jinošských let. Mimo jiné i proto, že v době hlubokého reálného socialismu se Karel Pacner zaměřil na témata nepolitická, věnovaná zejména kosmonautice a napsaná fundovaným a přesto zajímavým stylem.

Čtěte také

Někdy v 70. letech se na mne Karel Pacner obrátil se žádostí, abych přečetl jednu kapitolu z jím chystané knihy, řekl mu svůj názor a případně opravil nepřesnosti. Tak jsme se seznámili a mohu snad říct, že postupně i spřátelili.

Nebyl jsem ovšem zdaleka jediný, koho žádal o přehlédnutí svých rukopisů. Naopak. Kamarádil s celou řadou lidí „od vědy“, takže jeho texty byly tak zasvěcené a srozumitelné mimo jiné i proto, že neváhal požádat specialisty o vysvětlení, opravy a doplnění.

Zajímali ho i špioni

Nerozlučnou dvojici tvořil s Antonínem Vítkem, našim skvělým znalcem kosmického výzkumu. A není divu: největší láskou Karla Pacnera byla a až do jeho posledních dnů zůstala kosmonautika/astronautika.

Čtěte také

Karel Pacner se ale věnoval i jiným oblastem zejména, ale nejen vědy. Poslední dobou například špionům a špionáži. A Karel mohl vlastně popularizovat celou přírodovědu včetně medicíny. Měl rád historii a psal i o českých vědcích v exilu.

Byl ale i starším bratrem nadaného výtvarníka Miroslava. Ten se třeba věnoval i zahradní architektuře. Kdo si zajde do parku Podviní ve Vysočanech, uvidí jeho opravdu originální pojetí městského parku. U Mirka na zahradě v Řeporyjích jsme se občas scházeli s několika přáteli a Karel mluvíval o svých plánech. Měl jich několik, vlastně celou řadu. A je škoda, že je nemohl všechny realizovat. I tak je ovšem jeho tvorba obdivuhodná.

I bytové semináře

Karel mnoho let organizoval podvečerní bytové semináře na nejrůznější témata. Nejprve v ateliéru sochaře Vladimíra Preclíka. To bylo ještě v době reálného socialismu a bdělé státní bezpečnosti naše schůzky neunikly. Estébáci dělali Preclíkovi potíže, a tak se role hostitelky ujala novinářka Marcela Pecháčková a u ní jsme se dál scházeli.

Prof. Václav Pačes

Duší těchto seminářů byl Karel a zúčastňovaly se jich takové osobnosti jako novinář a politik Luboš Dobrovský, spisovatel Ondřej Neff, spisovatel a historik Josef Hora Hořejš, geologové Petr Jakeš a Václav Cílek a mnoho dalších.

Karel vždy uvedl přednášejícího a po přednášce moderoval diskusi. Ta bývala živá, leckdy až ostrá. Vlastně ne – mezi přednáškou a diskusí býval skvělý guláš a další dobroty připravené Marcelou Pecháčkovou.

Autor je biochemik, vysokoškolský pedagog, v letech 2005–2009 předseda Akademie věd České republiky.

autor: Václav Pačes
Spustit audio