V Turecku panuje atmosféra strachu, věznění Češi jsou exemplární případ, hodnotí novinář

24. červenec 2018

Šest let a tři měsíce. Tak dlouho zřejmě stráví dvojice Čechů v tureckém vězení. Miroslav Farkas a Markéta Všelichová neuspěli s dovoláním u nejvyššího soudu v Ankaře, který potvrdil jejich trest.

O případ se od začátku zajímá česká diplomacie, mohla by dosáhnout propuštění obou Čechů? „Obávám se, že nikoli. Turecko se rozhodlo tím případem nezabývat a trest potvrdilo,“ říká redaktor serveru Info.cz Pavel Novotný.

Česká diplomacie v tuto chvíli nemá žádné páky. Úvahy o výměně za obchodní nebo politickou dohodu jsou trochu z jiné planety.
Pavel Novotný

Podle něj Turecko potvrzením verdiktu vysílá varovný signál cizincům, kteří by se chtěli přidat ke kurdským milicím. S nimi totiž stále bojují nejrůznější idealisté a příslušníci anarchistických a socialistických hnutí.

V Kurdistánu chci pomáhat, řekla v pořadu Hovory Češka zadržená v Turecku

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

V souvislosti se zadržením dvojice Čechů v Turecku, zařazujeme rozhovor s jedním z nich, studentkou Markétou Všelichovou Jak se žije v Kurdistánu. Proč odtud běženci migrují do Evropy? A jaklze lze na místě pomáhat? Právě o tom bylo vydání pořadu Hovory.

Všelichová s Farkasem sice takto politicky orientovaní nejspíše nebyli, ovšem mohou se stát exemplárním případem, a to je zřejmě záměr turecké vlády. „Myslím si ale, že tito idealisté se podobným osudem odradit nenechají,“ domnívá se Novotný.

V Turecku prý panuje atmosféra strachu, vězení jsou plná oponentů prezidenta Recepa Erdogana, od Kurdů a levicových aktivistů po islamisty, včetně kurdského prezidentského kandidáta Selahattina Demirtase, který vedl kampaň z vězení. „Nevidím důvod, proč by zrovna čeští vězni měli být propuštěni,“ dodává Novotný.

Připouští, že v Turecku sice stále existují základy právního státu, ale v posledních letech se země nechová zcela demokraticky, zejména pak po neúspěšném puči z července roku 2016.

„Turecko je dnes na rozcestí. Erdogan válcuje všechny politické struktury a je otázka, jestli se justice nechá. Není to problém jen Turecka, ale i Polska a střední Evropy. Možná přijde i k nám,“ uzavírá novinář.

Podle rozsudku se Češi podíleli na pašování zbraní a mají vazby na kurdské milice YPG, které Turecko považuje za teroristickou organizaci. Farkas prý pro Kurdy pracoval jak odstřelovač a Všelichová se starala o logistiku. Oba Češi ale tvrdí, že do země vyrazili za účelem vystavění polní nemocnice.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související