V Salvadoru tečou potoky krve

16. říjen 2015

Ve středoamerickém Salvadoru zuří nebývale násilná válka gangů a země prožívá nekrvavější období od konce občanské války v roce 1992, upozorňuje britský týdeník Economist.

O vládu nad zemí spolu bojují dva gangy, Mara Salvatrucha a Barrio 18, které mají dohromady 72 000 členů. Navíc spolu válčí i dvě znepřátelená křídla gangu Barrio 18, zvaná Revolucionáři a Jižané, uvádí Economist.

Počet obětí je děsivý. Za prvních devět měsíců letošního roku bylo v zemi s šesti a půl milionem obyvatel zavražděno 4930 lidí. Salvador se tak stal zemí s nejvyšším počtem obětí násilností, v které nezuří válka.

Život na územích ovládaných gangy je neveselý. Gangy verbují i malé děti ze základních škol a vymáhají výpalné od majitelů podniků. Vyděšení rodiče nepouštějí děti ven bez doprovodu a řada podniků zbankrotovala. Jen loni bylo 300 000 lidí nuceno opustit domovy.

Současný chaos nastal začátkem loňského roku po krachu příměří mezi oběma gangy, které podporovala i salvadorská levicová vláda. Teď se však blíží volby a kabinet se rozhodl zvolit tvrdý kurs. Policie a armáda se snaží vyhnat gangy z jejich čtvrtí. Tato strategie je sice populární u obyvatel, ale situaci jenom zhoršila.

Čtěte také

Oba gangy uzavřely příměří v roce 2012 a jejich věznění vůdci slíbili, že omezí zabíjení. Za odměnu byli přemístěni z věznice s nejvyšší ostrahou do pohodlnějších cel. Gangy i policie zmírnily operace v jedenácti „mírových“ zónách. V jedné z nich, Ilopangu, založil starosta slepičí farmu a pekárnu, aby měli bývalí členové gangů práci.

Salvador Sánchez Cerén, salvadorský rezident

Klid zbraní však nezmírnil vymáhání výpalného, což je hlavní zdroj příjmů obou gangů, a navíc vypadal jako kapitulace vlády. Gangy méně zabíjely vlastní členy, ale nepřestaly vraždit obyčejné lidi. Využily příměří k dozbrojení a rozšíření území, posílily a rozrostly se. Vláda přestala klid zbraní podporovat před prezidentskými volbami loni v únoru.

To přineslo vítězství Salvádoru Sánchezi Cerénovi z vládní Osvobozenecké fronty Farabunda Martího. Katolická církev i věznění vůdci gangů, kteří se znovu ocitli ve věznicích s nejvyšší ostrahou, se letos v únoru snažili klid zbraní obnovit, ale bez úspěchu.

Gangy rozpoutaly válku hned na třech frontách – proti civilistům, státu a proti sobě. Za první šest měsíců letošního roku zabily 53 příslušníků bezpečnostních složek. V červenci frakce Revolucionářů z gangu Barrio 18 přinutila všechny autobusy v metropoli ke stávce v naději, že si na vládě vynutí mír podle vlastních podmínek.

Čtěte také

Doprava v hlavním městě se na čtyři dny takřka zastavila a osm řidičů, kteří stávkovat odmítli, bylo zavražděno. Třiadvacátého srpna provedl Barrio 18 čistku ve vlastních řadách a 14 jejích vězněných členů bylo zardoušeno nebo ubodáno ve vězeňských celách. Jedenáctého září vybuchlo před ministerstvem financí auto s výbušninami, naštěstí bez následků.

Salvador je unitární stát, který se dělí do 14 departementů

Vláda zatím nekapitulovala. Mluvčí prezidenta prohlásil, že s kriminálníky nikdo jednat nebude. Nejvyšší soud v srpnu rozhodl, že gangy a organizace, které je financují, mají být považovány za teroristické skupiny. Vláda si ale uvědomila, že pouze železná pěst klid neobnoví.

V říjnu zahájila „plán za bezpečný Salvador“, v jehož rámci posiluje státní instituce v městech s největší mírou násilí a pomáhá obětem zločinů. Poučila se v zahraničí – vládní delegace navštívila v srpnu kolumbijský Medellín, kde tamější kabinet přiměl polovojenské skupiny k demobilizaci a posílil policejní ochranu. Počet vražd tam od začátku tisíciletí klesl o více než 80%.

Vládní plán v Salvadoru chce, aby se členové gangů zřekli svého členství. To je však problematické, protože takoví lidé jsou často zabiti. V zemi je také málo příležitostí živit se poctivě, ekonomika pokulhává a nových pracovních míst moc nepřibývá.

Čtěte také

Vládní plán má v příštích pěti letech stát více než dvě miliardy dolarů a není jasné, kde je státní pokladna vezme. Kabinet doufá, že něco vynese daň z telefonních účtů, ale mobilní operátoři se proti ní brání. Finanční pomoc slíbily i Spojené státy, ale nevelkou.

Strategie přinese ovoce koncem příštího roku, ujišťuje salvadorská vláda občany. Ti tomu však příliš nevěří – podle nich vláda násilí zmírnit nedokáže. Pravda je, že zatím je o opaku nepřesvědčila, uzavírá Economist.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.