V Indii vzniká centrum byznysu na zelené louce. Bude z něj nový Singapur?

26. květen 2019

Indie se snaží nalákat zahraniční investory tím, že buduje zbrusu nové město. Jak píše portál americké stanice CNN, jedním z cílů projektu je usnadnit přístup investorů na rychle rostoucí indický trh.

Nové stavby vyrůstají na jinak pusté ploše ve státě Gudžarát, z něhož pochází i indický premiér Naréndra Módí. Prozatím jde o shluk několika málo budov, do budoucna se však plánuje, že město bude konkurovat metropolím, jakými jsou Dubaj, Singapur nebo Hongkong. Název města v angličtině zní Gujarat International Finance-Tec City, což ve volném překladu znamená Gudžarátské mezinárodní finančně-technologické město.

„Kromě toho, že nesedíme v Singapuru a naše město není Singapur, tady máme z pohledu byznysu úplně všechno,“ popisuje ředitel projektu Adžaj Pandej. Ve městě už v loňském roce vznikly dvě burzy cenných papírů, jimž vláda udělila výjimku, a mohou tak elektronicky obchodovat ve volném režimu. Budou zde také působit místní finanční regulátoři, kteří sníží byrokratickou zátěž a usnadní vstup zahraničním investorům.

Podle zástupců bombajské burzy cenných papírů by město v budoucnosti mělo plnit stejnou roli jako čínský Hongkong v posledních 30 až 40 letech. Předpokládají, že místní burzy budou poskytovat platformu pro setkávání korporací a investorů ze zahraničí, kteří budou obchodovat a podporovat hospodářský růst Indie.

Ani Řím nepostavili za den...

Samotní investoři jsou přitom pozorní. Jak píše server americké stanice, na virtuální burze v novém městě se začalo obchodovat před 17 měsíci. Objem cenných papírů se tehdy pohyboval okolo jednoho milionu dolarů denně. V současnosti se obchoduje s akciemi v hodnotě vyšší než 500 milionů dolarů. „Překročení hranice půl miliardy je okamžik, kdy do hry vstupují velcí hráči, jako je například společnost J. P. Morgan. Věci se dávají do pohybu,“ říká Pandej. 

Dalším důležitým cílem je přilákat nové obyvatele. Město nyní disponuje pouze omezenou infrastrukturou. Jsou zde tři velké administrativní budovy, do kterých zaměstnanci dojíždějí autobusy z okolí. K vybavení patří také škola a datové centrum. První obyvatelé nového města se přistěhují během tohoto měsíce a v horizontu dvou let by měla být dokončena budova Světového obchodního centra.

Město nabízí také dobrou dopravní obslužnost pro dálkové trasy. Nejbližší letiště se nachází jen asi 25 minut jízdy. Projekt zatím přilákal zájemce, kteří zde investovali do nemovitostí asi dvě miliardy amerických dolarů. Pandej přitom očekává, že celkové investice v této oblasti by se mohly vyšplhat až na jedenáct miliard dolarů.

Manažer zároveň připouští, že dohnat Hongkong nebo Singapur představuje běh na dlouhou trať. „Ta města nebyla postavena přes noc. Máme toho hodně před sebou,“ cituje Adžaje Pandeje americká stanice CNN.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio