V Chemnitzu se střetli stoupenci a odpůrci krajní pravice

Ve východoněmecké Saské Kamenici, i v českém prostředí někdy udávané jako Chemnitz, se v pondělí večer střetli neonacisté se svými levicovými odpůrci. Nejméně šest lidí bylo zraněno. Násilí přišlo v reakci na sobotní smrt pětatřicetiletého Němce s kubánskými kořeny Daniela H., který byl ubodán nožem. Policie v pondělí obvinila dva mladíky původem ze Sýrie a Iráku.

Německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle na svém webu popisuje nervózní atmosféru, která v Saské Kamenici v pondělí panovala. Do ulic vyšlo několik tisíc lidí s požadavkem na odchod cizinců z Německa. Na protidemonstraci se pak shromáždilo asi tisíc oponentů, od kterých zaznívalo, že „neonacisté“ nemají ve městě místo. 

Nepřipravená policie

K emocím v ulicích přispělo i to, že k bitce, při níž byl pobodán Daniel H., došlo jen pár set metrů od Brückenstrasse, kterou pondělní protestní průvod směřoval, upozorňuje Deutsche Welle.

Německá odnož evropského serveru Local poznamenává, že i přes zprávy o dřívějších útocích příznivců krajní pravice na cizince, se v pondělí policie nezdála být dobře připravená. Strážců pořádku například na místě nebylo nijak závratné množství. Oba protestní tábory tak od sebe dělila jediná řada pořádkové policie.

Extremisté napadali lidi v ulicích

Daniel H. zemřel po potyčce ze sobotního večera. Na krajně pravicových internetových stránkách se následně začaly šířit zvěsti, podle kterých se pachatelé nejdříve pokusili sexuálně napadnout jednu ženu. Policie to ale nepotvrdila.

V neděli pak v Saské Kamenici demonstrovali fotbaloví výtržníci a podle svědků útočili na lidi, kteří vypadali jako cizinci. Napadli osmnáctiletého Afghánce a patnáctiletou Němku, jež ho doprovázela, zbili osmnáctiletého Syřana a okradli a ohrožovali třicetiletého Bulhara.

Agresivita krajní pravice rostla

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové vzkázal, že „buřičská shromáždění, hony na lidi jiného původu nebo pokus v ulicích šířit nenávist nemají v Německu místo“. Saský premiér Michael Kretschmerpak události označil za „nechutné“, zatímco turecká komunita dokonce mluví o „pokusu o pogrom“.

V průběhu pondělního večera agresivita krajně pravicových demonstrantů rostla. Do davu odpůrců začali házet pyrotechniku a pokoušeli se rozbít policejní kordon. Policie později přiznala, že nebyla dostatečně vybavená na to, aby si s násilím poradila, uvádí německý Local.

Spustit audio

Související