V celé Evropě intenzivně působí ruská propaganda. A je úspěšná

19. červenec 2016

Ruská propaganda pronikla hluboko do všech evropských zemí. Konstatoval to Jakub Kalenský, člen skupiny Evropské komise, která ruskou propagandu sleduje.

Píše o tom evropský server EurActiv.

V pobaltských státech ji tamějším ruskojazyčným obyvatelům hlásají ruské televizní kanály. V zemích visegrádské čtyřky, tedy v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a Česku, jsou však dezinformační prostředky jiné. Podle Kalenského tam působí desítky až stovky dezinformačních webových stránek. Jedna maďarská instituce jich napočítala okolo stovky, v Česku jich je 70 až 80 a podobné množství lze najít i na Slovensku.

Odlišnou taktiku volí Kreml ve Skandinávii. Dezinformace tam šíří pomocí takzvaných „trollů“. Internetoví trollové jsou lidé, kteří vyvolávají neshody a nesváry tím, že umisťují podněcující komentáře pod zveřejněné články.

Evropané Rusům věří

Existují také „ruské webové brigády“, které sestávají z anonymních Ruskem sponzorovaných politických komentátorů. Kalenský k výčtu dodal, že v řadě evropských států ani není ruské propagandy zapotřebí, protože názory Moskvy v nich šíří místní politici. Když se ho EurActiv zeptal, kde konkrétně, Kalenský odpověděl, že takové země lze snadno rozpoznat, aniž by je musel jmenovat.

Podle něj ruská propaganda nezasahuje jen východoevropské země, ale celou Evropu. Úsilí Kremlu je navíc úspěšné. Například podle španělského člena jeho týmu je většina Španělů přesvědčena, že Rusko je obětí agresivního Západu.

A podle jiného zdroje, který Kalenský nejmenoval, zase celá polovina Francouzů věří, že válku na východní Ukrajině vyvolal Kyjev, píše EurActiv s odvoláním na Jakuba Kalenského, člena odboru strategické komunikace zaměřeného na boj s ruskou protizápadní propagandou. Odbor působí při Evropské komisi, v Evropské službě vnější akce (ESVA).

autor: gzb
Spustit audio