Uživatelé by měli firmám využití dat pro trénování AI zakázat, radí Koubský

28. červen 2024

Řada velkých digitálních firem upravila podmínky užívání tak, aby osobní data uživatelů mohla použít k trénování AI produktů. Jak se proti tomu mohou uživatelé bránit? A proč firmy nekomunikují otevřeně?

Čtěte také

Spousta velkých digitální firem v posledních měsících aktualizovala právo na používání dat o chování svých uživatelů. Jedná se například o Google, sociální síť X či společnost Meta, která ale po stížnostech zavedení nových podmínek v Evropě odložila.

Petr Koubský z Deníku N uvádí, že například Google už naše data pro trénování umělé inteligence využívá delší dobu. Jedná se třeba o našeptávač ve vyhledávači, který je jistou nižší formou umělé inteligence.

Firmy se snaží úpravy schovat

Uživatelé s využíváním svých dat pro takové účely mnohdy nesouhlasí, a digitální firmy se tak snaží informaci o změně co možná nejvíce schovat. Uživatelé ale mohou takové využívání dat zakázat, spousta z nich však vůbec nemusí tušit, že k něčemu takovému dochází.

Čtěte také

„Myslím si, že člověk získá malou nepatrnou výhodu z hlediska ochrany svého soukromí, když jim to zakáže. Není to příliš pracné ten formulář vyplnit. Návody jsou na internetu k dispozici. O trošičku víc tím člověk získá, ne ale mnoho. Myslím si, že naše soukromí je tak jako tak bombardováno a narušováno v jednom kuse. Ale každému bych radil, aby toto udělal, když může,“ říká Koubský.

Dalším problémem může pro uživatele být to, že jim formulář bude připadat až moc složitý. Koubský ale radí v něm třeba neodpovědět na všechny otázky, ale stejně ho odeslat.

Obří technologická investice v Česku, blokování českých médií Ruskem a kontroverzní evropská regulace. To jsou další témata magazínu Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související