„Už ani minutu!“ vzkazují Alžířané prezidentu Buteflikovi. Ten si chce prodloužit mandát

17. březen 2019

Alžírský prezident Abdalazíz Buteflika na začátku týdne přistoupil na to, co požadovaly miliony Alžířanů: ve svém „provolání k národu“ oznámil, že se vzdá své páté kandidatury na prezidentský post.

Na úvod svého článku to připomíná francouzský deník Le Figaro.

Obyvatelé hlavního města Alžíru přijali zprávu troubením automobilů, které se proměnilo v několikahodinový koncert. Radost však záhy vystřídaly pochybnosti o podrobnostech plánu předloženého prezidentem, jehož mandát by měl vypršet 28. dubna. 

Buteflikova rezignace na prezidentskou kandidaturu otevírá přechodné období, zatímco prezidentské volby, původně vyhlášené na 18. dubna, odsouvá na neurčito. Jejich nové datum by měla určit „nezávislá Národní konference, která bude představovat všechny vrstvy alžírské společnosti“. Té by se měli zúčastnit i zástupci protestujících nebo veteráni alžírské války za nezávislost.

Čtěte takéPo masových protestech alžírský prezident ustoupil. Buteflika nebude popáté usilovat o úřad

Konference by také měla vypracovat novou ústavu, což byl další z požadavků protestů. A podle vágního prezidentova slibu by měla svou práci ukončit do konce roku 2019. Do té doby však bude Buteflika vykonávat všechny své funkce.

Velká část Alžířanů však s prodloužením jeho současného mandátu nesouhlasí. Názor lidu lapidárně vystihl deník Al-Vatan, který na první stránce otiskl titulek „Poslední Buteflikova lest“. Výzvy k dalším demonstracím se každopádně množí a Buteflikovo prohlášení je kritizované napříč alžírskou společností. Většina občanů ho vnímá jen jako strategický krok režimu, který se snaží získat čas.

„Jsme proti prodlužování čtvrtého mandátu“, hlásaly v týdnu mnohé transparenty demonstrantů. V ulicích se scházeli především studenti, zatímco zaměstnanci soukromých a státních společností pokračovali v okupačních stávkách a na univerzitách probíhala protestní zasedání akademických sněmů.

„Prezident Bureflika se vysmívá lidu,“ vyjádřil se k situaci bývalý vládní ministr Abdalazíz Rahábí. Urputnost, s jakou se hlava státu drží moci, podle něj „jen způsobuje nejistotu a ohrožuje stabilitu a jednotu země“.

Buteflika na hraně ústavy

Rozpoložení většiny zklamané společnosti podle Le Figara nejlépe vyjádřil komentátor Saíd Džafar. Prezidentův návrh označil za prodloužení čtvrtého mandátu s vládou, kterou povedou lidé z budoucího pátého mandátu.

„Režim si nadělil odklad, se kterým ústava nepočítá. Lidové hnutí by v žádném případě nemělo ztratit ostražitost,“ napsal Džafar.

Alžířané vyšli do ulic za svobodu a demokracii. Nechtějí, aby prezident popáté obhajoval mandát

Novináři protestují proti svým médiím, která jim údajně bránila informovat o demonstracích proti alžírskému prezidentovi

Alžírsko v posledních dnech zasáhly demonstrace převážně mladých lidí. Reportáž francouzského deníku Le Monde si všímá protestního shromáždění v metropoli Alžíru. Studenti ho zahájili státní hymnou a potupně začali skandovat hesla jako „Jsme republika, ne království!“ nebo „Ať žije svobodné a demokratické Alžírsko!“. Nad hlavami rozvinuli transparent s nápisem „Studenti se zlobí!“.

Podle odborníka na ústavní právo Fátiha Benabúa nemůže o délce prezidentského mandátu rozhodovat ani prezident republiky ani nikdo jiný. „Řídí se jen ústavou! A ústava vychází z vůle lidu,“ hřímá právník na stránkách jednoho z alžírských deníků.

Také v pohledu opozičního politika a bývalého předsedy vlády Alího Benflíse mají Buteflikovy návrhy „protiústavní charakter“. Prezident podle něj dává ve svých vzkazech společnosti jasně najevo, že je pod vlivem jakýchsi tajemných sil a není pánem svých rozhodnutí. Domnívá se, že nelegitimní prodloužení běžícího prezidentského mandátu postavilo alžírský lid před „fait accompli“.

Kritika však nemíří jen do řad alžírského politického vedení. Tvrdého odsudku se dostalo i počáteční reakci Paříže, kterou mnozí opozičníci označili za unáhlenou. Prezident Emmanuel Macron totiž nejprve přivítal rozhodnutí Abdalazíze Butefliky jako „novou stránku rozvoje alžírské demokracie“.

Macronovo „diplomatické prohlášení“ okomentoval také Andrew Lebovich z nevládní Evropské rady pro mezinárodní vztahy. Pozici Paříže už podle něj lidé na alžírských ulicích dávno neberou vážně.

„Je zřejmé, že demonstranti na navrhované přechodné období nepřistoupí. Už nyní změnili slogany: zatímco dříve volali ‚Nechceme pátý mandát!‘, dnes skandují ‚Už ani minutu!‘“, cituje Leboviche francouzský deník Le Figaro.

autor: Jan Machonin
Spustit audio