Úsvit chce referendum o restitucích. Když se nebude občanům lhát, klidně, míní Česká biskupská konference

24. červenec 2014

Navrácení majetku církvím v hodnotě 75 miliard korun nepřestává dráždit poslance. Komunisté a hnutí Úsvit přímé demokracie mají navíc podezření, že se při restitucích porušuje zákon.

Podle nich není vyloučeno, že by se do rukou církve dostal majetek, na který nemá nárok. Iniciovali proto mimořádnou schůzi sněmovny, kde by se o naplňování restitucí měli dozvědět více.

„Je vhodné, aby církev měla majetek k výkonu své činnosti, ale rozsah, kterým byl řešen restituční zákon u nás, je pro většinu společnosti, ale i pro mě obtížně přijatelný,“ řekl v pořadu Pro a proti poslanec hnutí Úsvit přímé demokracie Karel Fiedler.

Možnost vyhlášení referenda k církevním restitucím Fiedler vítá.


Fiedler: Referendum je jeden ze základních programových bodů hnutí Úsvit. Pokud si to občané budou přát, proč ne. Budeme se snažit o to, aby zákon o referendu byl přijat obecně. Jak ho využijí občané, to bude na nich.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub referendum neodmítá, ale podmiňuje jej zastavením negativní kampaně, kterou podle něho odpůrci restitucí iniciují.


Holub: Budeme rádi, když pan poslanec bude šířit pravdivé informace. Pak se žádného referenda nebojíme. Některé strany ale šíří nepravdivé informace, jsou špatně informovány, a s tím se obracejí na občany, a chtějí, aby se vyjádřili. Pak se referenda obáváme z podstaty věci.

„Pan poslanec nemá správné informace, když tvrdí, že bylo církvi vydáno více, než by potřebovala, a že se ničeho nezřekla, to jsou zavádějící údaje,“ říká sekretář.

A uvádí příklad: „Katolická církev 20 % toho, co jí náleží, nabídla jiným církvím.“

„Čekal jsem, kdy tato invektiva přijde,“ reagoval Fiedler. „Proti tomu, že uvádím v médiích nepravdivé informace, se rázně ohrazuji.“

autoři: tpa , oci
Spustit audio