Ústavní soudci

7. srpen 2003

Vzkazem, že hlasování senátorů o kandidátech na ústavní soudce bylo naprosto skandální, si prezident sotva senátory naklonil. Dokonce se jich takové hodnocení mohlo dotknout. Pravomocí prezidenta je ústavní soudce navrhovat, pravomocí senátorů je prezidentovy návrhy posoudit. Ať už se s jeho návrhem ztotožní, či nikoli, dělají svou práci stejně jako on.

Součinnost prezidenta a Senátu má zajistit, že sbor, který dohlíží na ústavnost, bude složen z právníků nikoli pouze výborných, ale dokonce skvělých. Občan nemá důvod pochybovat, že jak prezident, tak i senátoři berou svou roli odpovědně. Ústavním soudcem se nemůže stát člověk, který by neměl důvěru prezidenta. Z těch, kteří důvěru prezidenta mají, se ale pouze ti, kteří současně požívají důvěry většiny senátorů, stávají ústavními soudci. Povšimněme si, že v několika případech už senátoři usoudili, že návrh prezidenta je moudrý. Naposledy v případě senátorky Dagmar Lastovecké, která se těší respektu kolegů napříč politickým spektrem. Ve třech dalších případech, pravda, včera v Senátu převládl názor, že prezident určitě navrhne na místa ústavních soudců kandidáty lepší.

Senátoři nevěří, že by byla tak velká nouze o respektované právníky, že by nezbývalo než zvolit někoho, kdo je podezírán z neoprávněné fakturace či jízdy na černo, z konfliktu zájmů či diskutabilní politické angažovanosti v minulosti. Prezident může být rozladěn, že senátoři posuzovali jeho kandidáty příliš přísně. Ale může to vzít i z lepší stránky. Neřekli mu, že poslal do Senátu skandální návrhy. Ve víře, že má na to, navrhnout stejně kvalitní a respektované osobnosti, jako je Dagmar Lastovecká, mu dali příležitost získat sympatie vděčných občanů návrhem ústavních soudců naprosto nezpochybnitelných. Nepochybně nakonec uspěje.

autor: iho
Spustit audio