Unikátní rotunda sv. Václava na Malé Straně soutěží o přízeň evropské veřejnosti

5. červen 2018
Den podle...

Obnovená raně středověká rotunda sv. Václava na Malé Straně v Praze dostala v půlce května prestižní památkářskou cenu Europa Nostra. Tento týden soutěží o cenu veřejnosti a bude na jeden den mimořádně zpřístupněna návštěvníkům.

Před rotundou se nachází jedna z nejstarších dlažeb ve střední Evropě a stála tam i zatím nejstarší známá kamenná stavba mimo areál Pražského hradu z přelomu 10. a 11. století. Nálezy archeologů z místa jsou ale ještě starší.

V místě, kde rotunda stála, jsou důkazy o osídlení z konce 8. století, vysvětluje Martin Vlach, vedoucí projektu rekonstrukce a proděkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Památka se nachází v prostorách fakulty.

Románské dlaždice

Obnova za 10 milionů

Obnova rotundy stála kolem 10 milionů korun, z toho 2,5 milionu na ni poskytlo 800 dárců. Na rekonstrukci se podílely různé profese odborníků, kromě historiků nebo archeologů také například fyzikové nebo filozofové.

„Snoubí se v ní řada architektonických stylů, od gotiky přes baroko až po moderní styl,“ vysvětluje Vlach. Budovu, v níž se rotunda našla, například ještě za první republiky přestavěla národní banka.

Archeologům se podařilo vyzvednout z rotundy téměř 14 000 zlomků keramiky, 18 000 zlomků zvířecích kostí a 210 výrobků z nich a necelých 24 kg strusky.

Hlasování o evropské ceně veřejnosti probíhá ZDE.

Zapojení studentů

Porota Europa nostra ocenila zapojení studentů do projektu obnovy rotundy a úvahu exaktních vědců o tom, jak se v raném středověku rotundy stavěly. Pražské propočty teď slouží při výzkumu rotund jinde v Evropě.

Zvláště kvůli cenné dlažbě je rotunda přístupná veřejnosti jen několikrát do roka, tentokrát na Muzejní noc 9. června. Fakulta ale plánuje, že její prostory pro zájemce zpřístupní pomocí videomappingu.

Model rotundy sv. Václava
autor: mam
Spustit audio

Související