Ultrazvuk dělá palivo z kukuřice

9. červen 2006

Nářky o tom, že biopaliva jsou drahá a výrobně náročná, takže benzín a ropu nikdy nenahradí, u nás slýcháváme často. Jinde se ovšem nespokojují s lamentováním a snaží se hledat lepší metody přeměňování biomasy na pohonné hmoty. Vědci z Iowa State University zvýšili účinnost přeměny kukuřičného zrna na etanol pomocí ultrazvuku.

Využití biomasy je jednou z nejnadějnějších cest náhrady ubývajících fosilních paliv. Stejně jako v případě slunce a větru jde o obnovitelný zdroj, vzniklé látky ale nadto ještě lze levně skladovat a používat ve spalovacích motorech dnešních typů bez větších úprav. Jednou z překážek jejich rychlejšího rozšíření je (kromě odporu mocných petrolejářských lobby) vyšší výrobní cena. Vědci se proto snaží hledat nové cesty přeměny biomasy na kapalné pohonné hmoty, nebo aspoň zvyšovat účinnost těch stávajících.

Při klasické metodě výroby etanolu z kukuřice se při fermentaci část škrobu ze zrn nepřemění v jednoduché cukry, z nichž pak vzniká alkohol, což snižuje efektivnost procesu a zvyšuje cenu výsledného produktu. David Grewell, profesor zemědělství a biosystémového inženýrství na Iowa State University společně se svým týmem proto vyvinul nový způsob zvyšování výtěžnosti při výrobě etanolu z kukuřičného zrna. Spočívá v aplikaci ultrazvukových vln o kmitočtu 20 kHz do rozemletého zrna smíšeného s vodou. Dochází přitom ke kavitaci - vzniku a následnému kolapsu drobných bublin. Takto produkované rázy rozemleté zrno dál štěpí na ještě menší částice přístupnější fermentaci. Výsledkem je zvýšení efektivnosti procesu o celých 30 procent. "Funguje to dokonale," pochvaluje si výsledky profesor Grewell. "Ze stejného množství kukuřičného zrna jsme dostali víc paliva pro auta - a navíc v kratším čase a při nižší spotřebě energie."

Logo

Gwelův tým už na další zdokonalování svého postupu získal grant ve výši 80 000 dolarů. Protože objev nejspíš směřuje k patentování a k průmyslovému využití, byl výzkumníkům také udělen jednoroční dočasný patent pro přizpůsobení jimi objeveného postupu komerčním potřebám. Dalším cílem skupiny proto bude předvést postup ve větším měřítku.

Automobily poháněné biopalivy už existují, většímu rozšíření zatím brání výrobní náklady na biopaliva
autor: Karel Reiter
Spustit audio