Ukrajinský exprezident Janukovyč je Putinovi vydán na milost a nemilost

Kyjevský soud odsoudil minulý týden bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče k 13 letům odnětí svobody za vlastizradu a účast na plánování a vedení agresivní války proti Ukrajině. Rozsudek vynesený v nepřítomnosti obviněného uzavřel soudní řízení, které trvalo téměř 20 měsíců.

Na stránkách Deutche Welle to píše komentátor Sergej Ruděnko

Pro Janukovyče s jeho bohatým kriminálním životopisem to podle něj není nic nového: dohromady byl do vězení odsouzen již třikrát. Ale pro Ukrajinu je to poprvé, co byla odsouzena bývalá hlava státu.

Téměř nikdo si, pravda, nedělá iluze, že by se Janukovyč mohl reálně ocitnout v ukrajinském vězení. Ale pro zemi je to důležitý precedens, který by měl ovlivnit chování dnešních i budoucích ukrajinských elit.

Tomáš Petříček o hybridní válce Ruska proti Ukrajině

Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (uprostřed) navštívil východoukrajinský přístav Mariupol u Azovského moře

Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD během návštěvy Ukrajiny nebývale tvrdě pojmenoval hybridní válku, kterou Rusko proti této zemi na východě území vede.

Žádost Viktora Janukovyče z 1. března 2014, v níž požádal Vladimira Putina, aby vojensky zasáhl na území Ukrajiny, vyhodnotil kyjevský soud jako vlastizradu a napomáhání válce. Rozsudek přišel možná trochu pozdě a vzhledem k více než 10 tisícům obětí konfliktu na Donbase se může zdát příliš mírný.

Podstatné ale je, že byl veřejně označen konkrétní viník toho, co se dnes na východě a jihu Ukrajiny děje. A že bylo jasně řečeno, že nejde o občanskou válku, ale o přímý akt ruské agrese, uvádí Sergej Ruděnko.

Janukovyč se však podle něj za pomyslnými mřížemi ocitl mnohem dříve, než padl rozsudek kyjevského soudu. Už pět let se totiž nachází v nedobrovolném zajetí Vladimira Putina. A poté, co rozsudek nabyde právní síly, ztratí bývalý ukrajinský prezident i zbylé možnosti rozhodovat o svém osudu. Bude stačit jeden nesprávný pohyb nebo slovo a může se ocitnout v ukrajinském vězení. A o tom, jestli se tam ocitne, nebo ne, bude rozhodovat Vladimir Putin, domnívá se Ruděnko.

Porošenkův trumf

Odsouzení bývalého ukrajinského prezidenta bohužel neodpovídá na další, velmi důležitou otázku: kdy se dostanou před soud ti, kteří na Ukrajině udržovali předchozí režim. Plíživá zrada ukrajinského státu totiž začala už v roce 2010.

Celé čtyři roky svého prezidentského mandátu se Janukovyč dopouštěl činů, které vedly k uzurpování moci v zemi, potlačení názorové plurality, zradě národních zájmů. A také k infiltraci „odborníků“ z ruských tajných služeb a ministerstva obrany do ukrajinských bezpečnostních orgánů.

Nenařídil jsem na Majdanu střílet, tvrdí bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pondělí obvinil radikální nacionalisty z rozpoutání násilností v roce 2014 na Majdanu, kyjevském Náměstí Nezávislosti. Lidé tehdy vyšli do ulic poté, co Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Během tehdejších protestů zahynuly desítky lidí. V únoru 2014 Janukovyč uprchl do ruského exilu. V pondělí prostřednictvím videomostu vypovídal z Rostova na Donu jako svědek u ukrajinského soudu. Ten projednává případ pěti policistů obviněných z vraždy demonstrantů na Majdanu.

Součástí zrady bylo podle Sergeje Ruděnka již uzavření pro Ukrajinu nevýhodných „charkovských dohod“ z roku 2010 o působení černomořské flotily na ukrajinském území. Ty se staly prologem k zabrání Krymu a okupaci části Donbasu. Kulminací zrady byl potom již zmíněný dopis Putinovi, kterým Janukovyč zareagoval na události spojené s takzvaným Euromajdanem.

Celou tu dobu však zemi neřídil jen Janukovyč. Mnozí z těch, kdo mu stáli po boku, si vedou suverénně i za nové vlády. Šéf Janukovyčovy administrativy Sergej Levočkin, exministr paliv a energetiky Jurij Bojko nebo bývalý vicepremiér Alexandr Vilkul zasedají v ukrajinském parlamentu, upřesňuje Ruděnko.

Na svobodě a s čistým svědomím jsou podle něj také dva bývalí Janukovyčovi ministři spravedlnosti – Jelena Lukašová a Alexandr Lavrinovič. Špatně se nevede ani ústavním soudcům, kteří legalizovali uzurpaci moci, ani těm, kdo vydávali příkazy ke střelbě do účastníků Euromajdanu.

Za uplynulých pět let se ve vězení ocitl jen jeden člověk blízký Janukovyčovi – bývalý šéf Strany regionů Alexandr Jefremov. Proti ostatním členům Janukovyčovy vlády nebylo vzneseno obvinění a není vůbec jisté, zda vůbec bude. Zlo zůstalo nepotrestané. A co víc – řada korupčních systémů z dob Janukovyčovy vlády bohužel funguje dodnes.

Rozsudek nad Viktorem Janukovyčem padnul v předvečer pátého výročí tragických událostí v centru Kyjeva a dva měsíce před prezidentskými volbami na Ukrajině. A je velmi pravděpodobné, že současný prezident ho využije jako trumf v rozbíhající se předvolební kampani.

Otázka je, zda si Porošenko uvědomuje, že odsouzení jeho předchůdce otevřelo novou éru politických dějin Ukrajiny. Každý, kdo se od nynějška ocitne ve funkci hlavy státu, musí mít na paměti, jak skončilo prezidentství Viktora Janukovyče, uzavírá Ruděnko.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související