Nenařídil jsem na Majdanu střílet, tvrdí bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

29. listopad 2016

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pondělí obvinil radikální nacionalisty z rozpoutání násilností v roce 2014 na Majdanu, kyjevském Náměstí Nezávislosti. Lidé tehdy vyšli do ulic poté, co Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Během tehdejších protestů zahynuly desítky lidí. V únoru 2014 Janukovyč uprchl do ruského exilu. V pondělí prostřednictvím videomostu vypovídal z Rostova na Donu jako svědek u ukrajinského soudu. Ten projednává případ pěti policistů obviněných z vraždy demonstrantů na Majdanu.

Jak uvádí britský list Daily Mail, pro ukrajinské úřady to byla první příležitost k výslechu někdejšího proruského prezidenta. Janukovyč během šestihodinového vystoupení hájil svůj tehdejší postup. Svůj pád označil za „puč“ a popřel, že nařídil policii střílet na demonstranty. Podle svých slov se naopak snažil krveprolití zabránit.


Janukovyč u soudu řekl, že si nepamatuje, zda během protestů na Majdanu telefonicky mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nevzpomíná si prý ani na žádnou schůzku s Putinovým poradcem.

Na dotaz, zda podepsal žádost o invazi ruských vojáků na Ukrajinu, Janukovyč uvedl, že na to by měl odpovědět jeho právník. Dodal, že o střelbě do demonstrantů se dozvěděl z médií a obvinil současné ukrajinské úřady, že zničily zásadní důkazy o tom, co se tehdy, před necelými třemi lety, na Majdanu skutečně stalo.

„Nevím, kdo dal policii zbraně,“ řekl Janukovyč před ukrajinským soudem. Dodal, že nevydal žádné rozkazy k použití zbraní při rozhánění lidí v centru Kyjeva. „Od začátku do konce jsem byl proti použití zbraní a proti krveprolití. To byl můj zásadní postoj, proto jsem takový rozkaz nemohl vydat.“

Manipulátory situace byli radikálové, říká exprezident

Za vyhrocení situace na Majdanu jsou podle Janukovyče zodpovědní radikálové. Dodal, že lidé přítomní na Majdanu byli radikály zmanipulovaní. „Situaci vyhrotily nejrůznější provokace. Jsem přesvědčený, že radikálové jsou odpovědní za krveprolití,“ řekl Janukovyč. Také soudu sdělil, že „existují informace, podle kterých se střílelo z budov pod kontrolou opozice.“

Janukovyč při výslechu připustil, že na rozehnání shromáždění z třicátého listopadu 2013 mohl mít podíl bývalý šéf jeho kanceláře Serhij Ljovočkin. Zdůraznil ale zároveň, že k tomu nemá důkazy. Současně vyzval k důslednému prošetření událostí z kritického dne třicátého listopadu 2013. V tento den podle něj příslušníci zásahových policejních jednotek Berkut překročili své pravomoci.

Obvinění vůči bývalému kancléři Ljovočkinovi vznesl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Bývalého úředníka označil za „iniciátora“ rozehnání takzvaného Euromajdanu. Ljovočkin obvinění odmítl a označil je za urážku a lež. Odmítl také Janukovyčovo tvrzení o své zodpovědnosti za rozehnání demonstrantů. Janukovyč u soudu také připomenul, že Ljovočkinova vina se nezjistila ani vyšetřováním, které po událostech následovalo. Podle bývalého ukrajinského prezidenta tak případ musí objasnit soud.

Janukovyč podle mnohých patří za mříže

Skutečnost, že ukrajinský exprezident v pondělí vypovídal pouze jako svědek v soudním procesu s bývalými příslušníky policejních zásahových jednotek Berkut, vyvolala nesouhlas mnoha Ukrajinců. Řada z nich žádá, aby byl vsazen do vězení, píše Daily Mail. Před budovou soudu také protestovalo přibližně patnáct až dvacet demonstrantů.

Policejní síly Berkut současné ukrajinské úřady podezřívají ze střelby do demonstrantů na kyjevském Náměstí nezávislosti v roce 2014. Výslech vedli soudcové z budovy soudu v Kyjevě, Janukovyč vypovídal z budovy soudu v Rostově na Donu. Soud už dříve v kauze událostí na Majdanu vyslechl současného prezidenta Petra Porošenka, expremiéra Arsenija Jaceňuka, ministra vnitra Avakova, tajemníka Rady bezpečnosti a obrany Oleksandra Turčynova i primátora Kyjeva Vitalije Klička.

Janukovyč uvedl, že s těmito představiteli tehdejší opozice jednal o vytvoření úřednické vlády, která měla v roce 2014 vyvést Ukrajinu z politické krize. „Já jsem proti takovému řešení nebyl,“ dodal Janukovyč. Podle něj byl kandidátem na funkci předsedy možné vlády pozdější premiér Ukrajiny Jaceňuk. Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko při přestávce v jednání soudu exprezidentovi na dálku vzkázal, že je podezřelý z vlastizrady a z napomáhání ruské agresi vůči Ukrajině.

autor: thk
Spustit audio