Ukrajina

23. listopad 2004

Zatímco v neděli přicházely z Kyjeva záběry, na kterých domnělé vítězství opozičního kandidáta oslavovalo deset tisíc jeho stoupenců, včera už bylo k vidění na sto tisíc demonstrantů. A pro změnu rozzlobených.

V prezidentských volbách, které podle zahraničních pozorovatelů měly daleko k evropským standardům a podle opozice byly vládním kandidátem zmanipulovány, měl podle všech povolebních odhadů vyhrát proevropsky orientovaný Viktor Juščenko. Oficiální výsledek se ale nakonec od prvního průzkumu liší o nějakých dvacet procent a volební komise připravuje Ukrajince na vítězství prorusky zaměřeného současného premiéra Janukoviče, kterému již k vítězství gratuloval Vladimír Putin. Padesátimilionová Ukrajina, ve které pětinu obyvatelstva tvoří Rusové, je na křižovatce. Atmosféra houstne, a jak už to v podobných situacích bývá, čeká se na postoj policistů a vojáků. Ti zpravidla činí historické rozhodnutí, zda je dav v ulicích národem, jehož vůle se má respektovat, anebo sešlostí protistátních živlů, které je třeba v zájmu národa umravnit.

Vždy je mrzuté, jestliže má delikátní právní výklad volebního výsledku arbitra, který disponuje právem silnějšího, a když je na policistovi, trénovaném v profesionálním zacházení s obuškem, pistolí či vodním dělem, aby volil mezi rozkazem nadřízených a případnou sympatií s argumenty demonstrantů. Úkolem policisty a vojáka je zajistit občanům bezpečnost. Rozhodovat o budoucí orientaci státu na východ či na západ normálně patří do pracovní náplně politiků a ekonomů, kteří jsou k takové volbě disponováni svým vzděláním a přístupem ke strategickým informacím. Kritizovat ukrajinské policisty a vojáky za případný chybný politický úsudek nebude zcela fér.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.