U třetí dávky očkování si konečně můžete vybrat vakcínu, potvrzovací smska vám přijde velmi brzy, říká vládní zmocněnec Dzurilla

18. říjen 2021

Ministerstvo zdravotnictví zkrátilo interval pro přeočkování proti koronaviru. Od pondělí 18. října stačí šest namísto osmi měsíců od základního očkování. Stát ke zkrácení přistoupil na doporučení České vakcinologické společnosti a Evropské lékové agentury.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

O podpůrnou dávku se může přihlásit přes 800 tisíc lidí, kteří před šesti a více měsíci dostali buď dvě vakcíny Pfizer/BIoNTech, Moderny nebo AstraZeneca. Také ti, kterým lékaři aplikovali jednu dávku vakcíny firmy Johnson & Johnson. Do konce října se nabídka očkování týká asi milionu Češek a Čechů.

Registrace bude podobným systém, jak tomu bylo u prvních dvou dávek, lidé ale mají na výběr hned ze tří možností. Můžete zajít do jednoho z očkovacích míst bez registrace, kterých je v Česku asi 90 a jejich seznam najdete na webu ockoreport.uzis.cz. Druhá možnost je požádat svého praktického lékaře a poslední je registrace na jednom ze 405 očkovacích míst přes portál www.ceskoockuje.cz.

Šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla

„Na těchto portálech zadám své tel číslo, přijde mi PIN, kterým se ověřím a následně mi přijde i formulář,“ popisuje vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Tento formulář je úplně stejný jako ten, který lidé využívali při předchozím očkování. Navíc podle čísla pojištěnce už systém sám doplní potřebné údaje, což by zájemcům o posilovací dávku mělo celý proces zjednodušit.

„Pak už si člověk jen vybírá očkovací místo a vakcínu, protože tady už je i volba vakcíny. Potom formulář uložíte a velmi brzy by měl přijít i PIN 2,“ dodává s tím, že očkovací místa jsou poloprázdná.

Očkovat se ale můžete i bez zvací SMS

Úřady by také měly většinu lidí, kteří mají na posilovací dávku nárok, kontaktovat předem textovými zprávami. Podle Dzurilly stát rozesílá informační zprávy tempem 30 SMS za vteřinu.

Čtěte také

Ne na všechny možné zájemce ale má spojení. To se prý týká třeba seniorů v různých sociálních službách. Každopádně platí, že na posilovací dávku může jít každý, kdo na ni má po šesti měsících nárok, aniž by informační SMS zprávu od státu dostal. Kdo bude mít případně jakékoli dotazy nebo prosby k intervalům nebo registracím, může se obrátit na covid linku 1221.

Třetí dávky se očkují už od 20. září, ale zatím se o ně přihlásilo přes 40 tisíc lidí. Nárok na posilující dávku po osmi měsících přitom mělo podle statistik ministerstva zdravotnictví bezmála 200 tisíc lidí. Z drtivé většiny ti, kteří byli naočkovaní vakcínami firmy Pfizer/BIoNTech.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio

Související