Má vakcína vliv na plodnost? Ukázková dezinformace, tvrdí experti

Tempo očkování proti koronaviru v Česku dál zpomaluje, ukazují to data ministerstva zdravotnictví. Z lidí, starších 12 let, je plně naočkovaných něco přes 64 procent. A v té víc než třetině obyvatel, kteří očkování dál odmítají, jsou i lidé, kteří mají obavy z toho, že by vakcína mohla nějak poškodit jejich plodnost. Co je na tom pravdy?

Tvrdí, že pokud je mezi bílkovinami placenty a bílkovinami koronaviru nějaká drobná podobnost, může to u člověka, který si vytváří proti určitému proteinu protilátky, negativně ovlivnit plodnost. Vakcinologové i gynekologové to však označují za ukázkový příklad dezinformací, které se o vakcínách proti koronaviru šíří.

Čtěte také

„Podobné protilátky si vytvářejí i lidé, kteří prodělali koronavirovou infekci. Pokud by tomu tedy tak bylo, sledovali bychom, že i ženy po prodělaném covidu jsou neplodné,“ vysvětluje Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti.

Ta spolu se Světovou zdravotnickou organizací proto doporučují párům, které plánují početí, ale taky těhotným ženám, aby se nechaly naočkovat. Například těhotným ženám, které se nakazí covidem-19, totiž hrozí předčasný porod. Závažný průběh onemocnění, který u nenaočkovaných lidí hrozí, pak navíc může ovlivnit i dítě. Samotné očkování přitom hladký průběh těhotenství nijak neohrožuje.

Očkování může ovlivnit menstruaci

Očkování ale může mít vliv na pravidelnost ženského měsíčního cyklu. „Pokud se objeví jakákoli, byť mírná vedlejší reakce, třeba když má očkovaný teplotu nebo se celkově necítí dobře, může to u žen vést třeba ke zpoždění menses nebo k prodlouženému menstruačnímu krvácení,“ potvrzuje Vladimír Dvořák z České gynekologické a porodnické společnosti. V žádném případě to však podle něj neznamená, že by pak žena měla sníženou schopnost otěhotnět nebo dítě donosit.

Ženy, které pociťují neobvyklé příznaky, by se i přesto měly obrátit na svého gynekologa.

Spustit audio

Související