Týden vědy a techniky: videomapping, listopad 89, ale i hledání odpovědí na současné problémy

11. listopad 2019

Unikátní audiovizuální projekce připomene na Národní třídě klíčové události nejen listopadu 89. Podtitul programu festivalu zní: Věda, svoboda, odpovědnost.

Týden vědy a techniky, největší vědecký festival u nás, dnes zahajuje už svůj 19. ročník. Nabídne 600 akcí - přednášky, workshopy, únikovou hry, nejrůznější science show a filmová promítání. Jeho víkendový program se připojí k oslavám 30. výročí Sametové revoluce, proběhne například konference Listopad 1989 očima zahraničních bohemistů a historiků. Během všedních dnů se festival bude věnovat problematice klimatických změn, ale i dalším globálním hrozbám: plýtvání s potravinami či přírodním katastrofám.

Videomapping na budovu Akademie věd České republiky proběhne 16. listopadu. Audiovizuální projekce diváky provede klíčovými událostmi československých a českých dějin po roce 1945 s důrazem na domácí a zahraniční dění v listopadu a prosinci 1989.

Videomapping se na Festivalu vědy a techniky objeví vůbec poprvé. První projekce se uskuteční v sobotu v 18:00, další tři budou následovat vždy po půl hodině

Týden vědy a techniky 2019

Před globálními hrozbami (ani u nás) neutečete 

Účastníci únikové hry Globální hrozby pořádané v rámci festivalu se budou muset vyrovnat s problémy, které nás v současnosti trápí: vymíráním živočišných druhů, nedostatkem vody nebo znečištěním moří. Vynalézavost účastníků hry rozhodne o tom, jaký bude další osud lidstva na planetě. Zábavná forma chce přiblížit možná řešení problémů, které trápí nejen planetu, ale také Českou republiku. K dalším okruhům tohoto tématu patří přednášky věnované energii budoucnosti či nedostatku vody.

02164310.jpeg

Na témata festivalu lákají také největší vědecké kapacity České republiky, letos jsou to například experti z Univerzity Palackého v Olomouci, kteří na čtvrtek připravili přednášku na téma Plodiny budoucnosti a jak je pomocí rostlinných biotechnologií získat. Vědci ze Zemědělské univerzity v Praze návštěvníkům zase přiblíží, proč hoří v našich lesích. V Technickém muzeu v Brně v pátek proběhne přednáška Změna klimatu a její dopady v oblasti Antarktického poloostrova.

Přímo v budově Akademie věd proběhnou také dvě výstavy: Listopad 1989: Cestou k demokracii a výstava Vědci dělají revoluci.

V sobotu 16. listopadu v 10:30 vysílá Český rozhlas Plus v přímém přenosu z divadla Viola na Národní třídě speciál rozhlasové Laboratoře vědců a herců, jeho téma zní Les v listopadu 1989 a dnes. V přelomovém roce 1989 se na občanských protestech scházeli i ti, kteří měli zájem o životní prostředí. Tenkrát lesy trápily kyselé deště. A co je trápí dnes?

Festival vědy a techniky je určen široké veřejnosti, dospělým, ale i dětem základních škol. Celá akce začíná dnes a bude trvat až do neděle 17. listopadu. Nezapomeňte si na webových stránkách na jednotlivých přednáškách také zarezervovat místa, na některých je totiž počet míst limitován. Vstup na všechny akce je zdarma.

autoři: Aleš Březina , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.