Týden očima Petra Schwarze: Tomu dali, tomu ne

27. říjen 2018

Při příležitosti výročí sta let založení naší republiky přijela do Prahy německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Macron.

Do zítřejších oslav se zdržet nemohli, dnes už jednají v Istanbulu o válce v Sýrii. Asi je to dobře, neuvidí, že na Pražský hrad na tu hlavní slávu nedorazí desítky těch, kteří by tam být každopádně měli – českých poslanců a senátorů.

Petr Hartman: Nepozvání na Hrad, projev Zemanovy laskavosti nebo malosti?

Prezident Miloš Zeman

Projevit laskavost se dá různým způsobem. Podle mluvčího prezidenta republiky například tím, že někoho nepozvete na oslavu.

Prezident Zeman se totiž rozhodl některé vůbec nepozvat. Sněmovna se vzácně shodla a poslala hlavě státu dopis, žádající o nápravu, nepřekvapivě neuspěla, a tak se mnoho dalších zákonodárců rozhodlo nepřijít také.

Pozvání ale nechybělo jen pro ony poslance, ale třeba i pro nejvyššího státního zástupce, který spáchal hrozný hřích proti hradnímu pánovi tím, že naprosto oprávněně odmítl k němu přijít debatovat o živé kauze - ohrozil by tím totiž nezávislost justice, které politici nemají co napovídat.

Takže tito všichni kromě jiného neuvidí, jak dostane vyznamenání třeba hodně kontroverzní finanční žralok Krúpa, jehož zásluhy o stát je schopen vidět asi jen prezident Zeman. Krúpovo jméno na seznamu vyznamenaných se nelíbilo ani premiéru Babišovi, ale nakonec seznam spolupodepsal. Pochlubil se pak, že mu prezident slíbil konečně povýšit do generálské hodnosti šéfa BIS Koudelku, jenže hlava státu na to zas nějak zapomněla.

Jiří Pehe: Hrad si zprivatizoval oslavu výročí republiky

Nový prezident Miloš Zeman při projevu ve Vladislavském sále

Vrcholem oslav 100. výročí založení Československa bude stejně jako při méně kulatých výročích hradní ceremonie, při které prezident pronese projev a udělí státní vyznamenání.

Na serveru iDnes, se kterým premiér Babiš nemá nic společného kromě toho, že iDnes také patří do jeho svěřenského fondu, pak vyšel obsáhlý článek popisující, jak úředníci prezidentovy kanceláře podivně obchodují s kamenem z Lán, a jak v této uzavřené oboře uprostřed chráněné oblasti dokonce chtějí otevřít lom o velikosti pražského Václavského náměstí.

Když jsme u hlavního města, právě skončená vláda kdysi Babišem vyvolené primátorky Krnáčové se zde zařadí mezi legendy. Hlavně tím, jak za ní dopadly pražské mosty, tento týden se ukázalo, že bude nutno zbourat další z těch, bez kterých si provoz ve městě těžko představit. Ty ostatní zatím padají samy.

Novým pražským primátorem se stane Pirát Hřib a vzhledem k velikosti a významu Prahy bude Hřib mít asi tu největší zodpovědnost ze všech Pirátů na světě.

Ať nezapomínáme na ty, kteří si nezaslouží být zapomínáni

Ministr kultury, sociální demokrat Staněk, uděloval státní ceny. Tu nakonec nedostal za svůj přínos kinematografii in memoriam Evald Schorm, jeden z největších českých filmařů, uštvaný bolševiky. Schormova rodina totiž odmítla cenu převzít z rukou člena vlády podporované právě komunisty.

Každý den odvahu: Nedožitých 80 let Evalda Schorma

02508983.jpeg

Český filmový a divadelní Evald Schorm patří k nejvýznamnějším představitelům české nové vlny. Převážná část z jeho pěti hraných snímků ze 60. let minulého století skončila v trezoru. Po roce 1968 mu v důsledku tzv. normalizace bylo zakázáno točit, a tak se Schorm věnoval pouze divadelní režii.

Ministrovi se zas nelíbil návrh komise, která oceněné vybírala, aby tedy cenu převzali zástupci profesní filmařské organizace. Celá komise pak na protest proti neudělení ceny rezignovala.

Vzpomínám, jak na konci normalizace, kdy se u nás Schormovy filmy stále nesměly promítat, a kdy v Sojuzu už řádila perestrojka, na Moskevském filmovém festivalu promítali retrospektivu Schormových filmů, což mne přímo ohromilo. V článku ve festivalovém bulletinu autor vzdal hold Schormově neoddiskutovatelné velikosti a připomenul, že jeho filmovou tvorbu zadusily pásy sovětských tanků, které Pražské jaro změnily ve smutný podzim neostalinismu s tím, že tedy předčasná Schormova smrt je i ruská vina.

Jo, a ten článek nebyl vlevo dole. Je ale asi pochopitelné, že ministr Staněk, který neviděl nic špatného na státním ocenění pro normalizačního barda Sýse, necítí, že Schorm by si vyznamenání zasloužil, ať by ho přebíral kdokoli.

Petr Schwarz

A mimochodem, Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi, kterého ten současný ruský režim vězní na Sibiři kvůli neudržitelnému obvinění z terorismu na obsazeném Krymu.

Ať nezapomínáme na ty, kteří si nezaslouží být zapomínáni, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio