Týden očima Petra Schwarze: Tohle se přece ve skutečnosti neděje

24. říjen 2020

Existuje docela dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že nežijeme v reálném světě, ale v jakési ohromné simulaci, chcete-li Matrixu, jakési ohromné počítačové hře, kterou s námi jako figurkami hraje nějaká mnohem vyspělejší civilizace.

Na vědeckou úroveň pozvedl tuto teorii téměř před 20 lety oxfordský filozof Bostrom, od té doby čas od času nějaká osobnost buď tuto teorii vyvrací, jako třeba dva rovněž oxfordští astrofyzici, podle kterých neexistuje v celém vesmíru dost elementárních částic k sestrojení takového stroje, aby tak složitou simulaci dokázal vytvořit.

Čtěte také

Nebo ji podpoří, jako Elon Musk, který tvrdí, že v simulaci žijeme prakticky určitě, ale není jasné, jestli se to projevuje ve způsobu jeho podnikání, anebo také dále rozvíjí, jako filozof Preston Green – ten varuje, že bychom se v této otázce neměli moc šťourat, protože pokud opravdu žijeme v simulaci a budeme něco takového dělat, mohl by nás někdo i s celou hrou vypnout.

Objevily se i názory, že třeba zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nebo brexit jsou právě jen důsledkem toho, že se nějaký znuděný hráč rozhodl učinit náš svět absurdnější a zkoumal, co to udělá – ostatně, pro podporu této teorie se dá nalézt dost argumentů i u nás. Nyní na sebe upozornil mladý docent astronomie z Columbijské univerzity Kidding, podle jeho práce je pravděpodobnost, že žijeme v reálném světě a že žijeme v simulaci, jedna k jedné. Vychází to ale dost z toho, že ani jedno není možné s jistotou dokázat a vlastně jediným důkazem by byla objevená chyba v Matrixu.

Třeba by mohla pomoct k vyřešení této otázky česká politika. Jen si to vezměte – takový ministr zdravotnictví Prymula na pozvání druhého muže hnutí ANO Faltýnka ve středu večer sedne do auta a vyrazí, ale vlastně neví kam.

Ať se brzy probudíme zase do normálního světa

Když dorazí na to neurčité místo, setká se s dalšími účastníky schůzky podle Faltýnka v salónku restaurace, která je ovšem podle Prymulova nařízení stejně jako ostatní restaurace zavřená a nemá tam tedy nikdo cizí co dělat, ostatně v týdnu policie i strážníci pilně zveřejňovali, kde všude hostinští za to, že si nechali po zavíračce v podniku hosty, dostali mastné pokuty.

Čtěte také

Co se týká onoho prostoru schůzky, v pátek dopoledne to byl podle Prymuly také salónek restaurace, o pár hodin později ale v Prymulově vesmíru nastala změna, a tak v něm a ve vesmíru ředitele ostravské nemocnice Havrlanta touto restaurací jen prošli, aby se ocitli v soukromých prostorách Vyšehradské kapituly, které ale podle zástupce této kapituly tam vůbec v jiných vesmírech nejsou, celý objekt má totiž pronajatý restaurace. V této tajemné místnosti popíjejí na noc kafe, a to zřejmě v nemalém množství, protože kvůli konzumaci tohoto nápoje vlastně nemají moc kdy si nasadit roušky.

I téma jejich debaty se rozplývá na rozhraní jejich vesmírů, tu je to jednání o pomoci amerických lékařů, které ale Prymula nevede a ředitel ostravské nemocnice k němu má těžko co říct, tu pilotní projekt plošného testování na koronavirus, tu zlepšení Prymulovy komunikace.

Čtěte také

Mimochodem, k té komunikaci – Prymula ji sliboval dramaticky zlepšit, aby vládní nařízení byla srozumitelná a nevyvolávala dojem náhlých hnutí mysli. Praktickým výsledkem bylo třeba to, že v úterý Prymula tvrdil, že riziko nákazy v obchodech je nízké a zavírat je nechce, aby ve čtvrtek ráno už byly obchody zavřené. A za citování stojí i další Prymulův výrok z tohoto týdne: „Bohužel jsme nepoučitelní. Jakmile jde o nějaký drobný benefit pro sebe, tak zapomínáme na veškerou ostražitost.“ Tak pravil ministr.

Co na tom, že Prymula jedním rázem podryl i svojí snahu o to, aby lidé brali koronavirus opravdu vážně a nařízení dodržovali ne proto, že k tomu budou donuceni, ale proto, že pochopí, že vedou k nějakému cíli, on nic špatného na svém jednání nenašel a přes výzvu premiéra Babiše odmítl rezignovat.

Petr Schwarz

A aby podivnostem v Matrixu nebyl konec, na Prymulovo odvolání se moc netvářil prezident Zeman, který přitom vícekrát vyzval, aby za porušování vládních nařízení byli všichni bez milosti tvrdě postihováni, pokusy o jejich přinejmenším obcházení jsou tedy zřejmě celkem v pořádku. Ať se brzy probudíme zase do normálního světa, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio