Týden očima Petra Schwarze: Tance na sopce

21. listopad 2020

Laik žasne, odborník se diví. A vedení českého státu dokazuje, že pro něj neexistují žádné hranice možného.

Popůlnoční hlasování Poslanecké sněmovny přineslo nejrazantnější změnu daní za dlouhá léta, premiér Babiš a jeho hnutí ANO protlačili zrušení superhrubé mzdy, s tím jim pomohlo jinak těžko představitelné seskupení stran – ODS, KSČM, SPD a Trikolóra.

Čtěte také

Tato změna o tisíce sníží daně zaměstnancům, ale zároveň dělá cár papíru z už v prvním čtení schváleného návrhu státního rozpočtu, protože k jeho schodku 320 miliard přidává další díru, odhadem za miliard téměř stovku.

Jenže nedosti na tom, už chvíli předtím přijala sněmovna starší návrh pirátského poslance Ferjenčíka, podle kterého se výrazně zvýší daňová sleva na poplatníka – to občanům dále zvýší příjmy a do rozpočtu udělá další díru, tentokrát za přibližně miliard čtyřicet. Jenže Ferjenčíkův návrh byl míněn jako alternativa k tomu Babišovu, ne jeho doplněk, ani jeho autor vůbec nepočítal s tím, že by sněmovna mohla nakonec přijmout oba návrhy zároveň.

Ať se nám dokáže zdánlivá smůla změnit ve štěstí

Čtěte také

A upřímně řečeno, Ferjenčíkova varianta má větší logiku, nejenže by udělala ani ne poloviční zásek do státních financí, ale je i spravedlivější – zatímco ta Babišova se týká jen zaměstnanců, a ještě by na ní více vydělali ti lépe placení, Ferjenčíkova by snížila daň z příjmu všem plátcům, i živnostníkům.

Jenže má také zásadní chybu, není z dílny hnutí ANO, a dárky u nás přece teď dává jen Mikuláš Babiš, a ne Mikuláš Ferjenčík. Každopádně je ještě brzy počítat, o kolik budete případně příští rok brát více, zdaleka není hotovo, vše ještě musí projít přes Senát a také prezidenta.

Ministryně financí Schillerová už Senát vyzvala, ať s tím něco udělá, státní rozpočet přece jen nafukovací úplně není. A pokud Senát i vybere jen jednu z obou variant, není pak záruka, že právě tato varianta opět projde sněmovnou.

Čtěte také

Kdyby totiž například zůstala jen varianta Babišova, mohlo by ODS dojít, že pokud se chce i nadále prezentovat jako opora živnostníků, těžko jim bude vysvětlovat, proč v této kritické situaci na jejich úkor podporuje jen zaměstnance.

A premiér Babiš už nějaké své politické body stejně získal – i pokud by z toho všeho nakonec nebylo vůbec nic, on by se přece o dárky pro voliče postaral, jen by mu to nakonec zmařila ta opozice ovládající Senát, společně se zrádnou ČSSD. A státní finance by nedostaly ránu do vazu. Pouhá paluba Titaniku nemusí být pro tanečky tím nejzoufalejším místem.

Jen před týdnem se představil světu PES ministra zdravotnictví Blatného s tím, že konečně je jasný jízdní řád pro vládní protikoronavirová opatření a každému bude moct být jasné, co v jaké situaci nastane. Jenže jsme v Česku. Takže už po pár dnech bylo jasné, že školy se PES nePES budou řídit vlastním jízdním řádem, a jen pár hodin poté, co ve středu začala nová „psí“ opatření platit v obchodech, se vicepremiér Havlíček nechal slyšet, že je chce změnit, na vládě ale v pátek nakonec neuspěl. Nejvíce předvídatelná tedy stále zůstává nepředvídatelnost.

Čtěte také

Jestliže jsme ale u nás svědky hodně zvláštních tanců, na trapnou show předváděnou stále ještě prezidentem největší světové demokracie to pořád nemá. Chvíli to vypadalo, že Trump svou porážku ve volbách už snad i připouští, ale to byl jen okamžik. Soudy jeho žaloby na údajné volební podvody vesměs odmítají, přepočty hlasů také potvrzují Bidenovo vítězství.

Trump tedy bez jakýchkoli podkladů tvrdí, že mu byly ve čtyřech prohraných státech vymazány miliony hlasů, skutečným vítězem je tedy on a hlasy volitelů v těchto státech mu mají být okamžitě připsány. Vůdci republikánů v těchto státech oznámili, že odmítli návrhy Trumpových poradců, aby zasáhli do výběru volitelů a výsledek voleb tak zvrátili. 

Petr Schwarz

V centru Brna našli botanici lanýže. Nad Prahou přeletěl bolid zářící více než úplněk. V zatím nejmenší zaznamenané blízkosti, pouhých 400 kilometrů nad povrchem, minul Zemi asteroid velikosti autobusu, zpozorován byl teprve, když se od naší planety vzdaloval. Indonéskému truhláři proletěl kámen z nebe střechou, ukázalo se ale, že je to meteorit velice vzácný, starý 4 a půl miliardy let a má milionovou hodnotu. Ať se i nám dokáže zdánlivá smůla změnit ve štěstí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.