Týden očima Petra Schwarze: Řekni, kde ty pravdy jsou, co se s nimi mohlo stát

8. září 2018

Takže schválně, kterou tvář myslíte, že spíše někdo pozná? Za A, tvář britského herce, nebo za B, tvář zabijáka ruské tajné služby?

A když někdo tvrdí, že člověk na fotce nemůže být zabiják ruské vojenské rozvědky, protože by ho musel někdo poznat, ale že by to spíše mohl být právě britský herec, domnívá se dotyčný za A, že lidem se dá už nakecat úplně všechno, nebo za B, že pravda je tak úplně nedůležitá, že si je možné z ní dělat legraci?

Jan Bednář: Británie obvinila dva Rusy z útoku novičokem

Alexander Petrov a Ruslan Boširov

Zveřejnění identity obou podezřelých Rusů představuje zásadní pokrok ve vyšetřování celého případu.

Odpověď na tuto otázku tedy neznám a ani nemůžu znát - ale co se týká oné otázky první, byť vypadá nesmyslně, opravdu někdo, a je to dokonce šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Kosačov, tvrdí, že britskými úřady po důkladném vyšetřování zveřejněné tváře dvou mužů, velice důvodně podezřelých z pokusu o vraždu bývalého agenta Skripala a jeho dcery nervově paralytickým novičokem, agentům ruské vojenské rozvědky nemohou patřit, protože by je někdo musel poznat, a že tedy spíše patří britským hercům. Jako vážně. Vítejte ve světě, kde slovo logika dostává význam zcela jiný, než známe. 

Ať nás hloupost nezavalí

Ale „zvláštností“ máme tento týden zásobu, další třeba ze Spojených států. Hodně podivný text se objevil v The New York Times. Jeho nepodepsaný autor (nebo možná také autorka) tvrdí, že je vysoko postaveným úředníkem v Trumpově administrativě, že chce, aby tato vláda byla úspěšná a je přesvědčen, že tato vláda už v mnohém udělala Ameriku lepší.

Jan Jůn: Ruští agenti s novičokem konečně usvědčeni Brity

Ruslan Boširov a Alexandr Petrov na záběrech bezpečnostních kamer

Tak už víme, proč jsme tak dlouho museli čekat. Řeč je o pokusu o otravu bývalého agenta ruské vojenské rozvědky GRU Skripala a jeho dcery vojenským nervovým jedem novičok v březnu.

Ale že zároveň on a někteří jeho další kolegové přísahali, že budou hatit část Trumpovy agendy a krotit jeho nejhorší sklony, aby do doby, než současný prezident opustí úřad, ochránili demokratické instituce.

Trump na svém oblíbeném Twitteru odsoudil zrádce a téměř zároveň zpochybnil jeho existenci, jenže není se mu co divit, celé je to opravdu absurdní. The New York Times tvrdí, že autora textu zná a že je opravdu tím, za koho se označuje.

Existuje tedy uvnitř americké vlády skupina lidí, která brání prezidentovi dosáhnout části jeho cílů a nemá Donald Trump kontrolu ani nad svými lidmi? Nebo si to list vymyslel a dělá tak vlastně z prezidenta hrdinu, kterému washingtonské struktury házejí klacky pod nohy? Obě možnosti jsou šílené.  

Mladí Američané přestávají věřit mainstreamovým médiím. Trumpovy tweety se šíří jako vtipy

Twitter Donalda Trumpa

Americký prezident Donald Trump mění pohled mladých lidí na média. Jeho tweety často vnímají jako vtipy, zároveň ale sdílejí jeho skepsi vůči zpravodajským serverům, uvádí americký magazín Atlantic.

Ale nemusíme ani do světa. Jestli patříte mezi ty, kteří občas pochybují o smysluplnosti obecní policie, vězte, že ve městě Ostrov nedaleko Karlových Varů vaše pochybnosti vyvrátili. Místní strážníci se totiž mají čím chlubit a také se na facebooku pochlubil.

Provedli dokonale koordinovanou akci zakončenou nesmlouvavým zásahem za pomoci donucovacích prostředků. Zapojena byla obsluha kamerového systému, která odhalila, že mladistvá dívka odhodila do křoví obal od sušenky, i hlídka, která po informaci o tomto narušení klidu a pořádku onen obal vskutku na místě našla, a když se zlotřilá dívka k poklesku nepřiznala a dokonce odmítla následovat hlídku na stanici, aby jí mohl být promítnut záznam zločinu, strážníci použili řečeno jejich vybranou mluvou donucovacího prostředku hmatů a chvatů, nasadili jí klepeta a na stanici dovlekli.

Petr Schwarz

Starosta města je s prací strážníků spokojen, dělali svou práci, a my aspoň víme, k čemu v Ostrově jsou. Šťastné to město. Jo, a podle naprosto seriózní a podložené vědecké studie zveřejněné časopisem Open Science mají kozy radši lidi, kteří se usmívají, než lidi, kteří mají ve tváři zlost. Já dodávám, i kozy.

Ať nás hloupost nezavalí a můžeme se jí aspoň zasmát, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.   

autor: Petr Schwarz
Spustit audio