Jan Bednář: Británie obvinila dva Rusy z útoku novičokem

5. září 2018

Zveřejnění identity obou podezřelých Rusů představuje zásadní pokrok ve vyšetřování celého případu.

I když je pravděpodobné, že se jedná o falešná jména, oba muži, Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, jsou nyní celkem zřetelně identifikováni na základě řady fotografických snímků, které britská policie získala ze záznamů bezpečnostních kamer na londýnském letišti Gatwick a z pouličních kamer v městě Salisbury.

Dosavadní policejní poznatky o případu zveřejnil na tiskové konferenci šéf britské protiteroristické služby Neil Basu. Podle jeho sdělení oba Rusové přicestovali do Británie letecky 2. března letošního roku a ubytovali se v malém nenápadném hotelu ve východní části Londýna.

K vlastnímu útoku, za použití chemické bojové látky novičok, došlo v Salisbury o dva dny později, v sobotu 4. března a ještě týž den večer oba podezřelí Rusové odletěli zpět do Moskvy. Britské úřady je považují za agenty ruské tajné služby.

Policie našla stopy oné jedovaté látky v hotelovém pokoji, kde se ubytovali a hlavně na klice dveří u vstupu do domu otce a dcery Skripalových v Salisbury a na místech a předmětech, kterých se Skripalovi dotýkali.

Rusko účast odmítá

Jak známo, cílem útoku byl bývalý ruský dvojnásobný agent Sergej Skripal, který byl kdysi v Rusku odhalen jako dvojitý agent a odsouzen na léta vězení a později vyměněn za ruské agenty odhalené na Západě, který nakonec dostal v Británii azyl. Spolu s ním byla otrávena i jeho dcera Julie, ale oba se překvapivě z útoku po dvou měsících zotavili v místní nemocnici a žijí dnes na utajeném místě.

Jed novičok, použitý k útoku proti nim, byl podle policie ukryt ve falešném obalu a v lahvičce drahého francouzského parfému. Tak byl zřejmě jed propašován do Británie a tuto lahvičku pachatelé po aplikaci jedu na kliku dveří Skripalova domu zahodili do běžného odpadu.

Naneštěstí se lahvička dostala do rukou bezdomovců a na následky otravy novičokem, který považovala za parfém, následně zemřela 44letá Dawn Sturgessová z nedaleké Amesbury. Britská policie vyšetřuje nyní oba případy otravy společně, neboť se jedná o tutéž toxickou látku.

Ačkoli britské úřady už mají poměrně jasno v tom, co a jak se stalo a zveřejnily nyní identitu obou pravděpodobných pachatelů útoku, Británie prý nebude žádat Rusko o jejich vydání, protože nemá s Ruskem uzavřenou dohodu o předávání obviněných osob.

Jan Bednář

Britské úřady ale už vystavily na oba mezinárodní zatykače, což znamená, že pokud by opustili Rusko, mohli by být zatčeni v kterékoli evropské zemi a předáni do Británie.

Je typické, že z Moskvy v této chvíli zaznívá námitka, že zveřejnění identity obou podezřelých „nic neznamená“ a Rusko samozřejmě jakoukoli účast na zločinu popírá.

autor: Jan Bednář
Spustit audio