Týden očima Petra Schwarze: Princip bubáka

19. září 2020

Ve velkém rostly houby a počty nakažených koronavirem. A to tak, že i premiér Babiš přestal budit dojem, jako by koronavirus byl jen nějaký bubák, před kterým si stačí přetáhnout peřinu přes hlavu a on zmizí.

Ještě v pondělí Babiš tvrdil, že Česko není riziková země, za kterou nás označili sousední Slováci, že slovenský postoj je podmíněn křehkou koalicí premiéra Matoviče a že na Slovensku testují méně než u nás. To je koneckonců pravda, jenže kromě Slovenska už moc dalších takových zemí v Evropě není.

Čtěte také

Ve čtvrtek byl už počet nových případů u nás podstatně vyšší než v Německu, které má ale osmkrát víc obyvatel a i testů dělá mnohonásobně více, a stejný jako ve Velké Británii, která má šestapůlkrát víc obyvatel, testů dělá víc než dvanáctinásobek a kde, přestože se už nyní třeba může scházet mimo práci dohromady nanejvýš šest lidí, premiér Johnson mluví o možnosti, že bude nehledě na katastrofální ekonomické důsledky možná nutné opět přijmout ta nejtvrdší opatření.

Nakonec Babiš připustil, že byla zřejmě chyba rozvolnit pravidla pro roušky natolik, jenže „všichni“ se přeci chtěli vrátit k normálnímu životu. To je bohužel smutný a velice názorný příklad toho, kam to vede, pokud vláda dělá to, co „chtějí všichni“, a nedělá to, co dělat má – tedy vládnout tak, aby to bylo pro zemi to nejlepší, a obhájit si i nepopulární rozhodnutí, i kdyby to mohlo stát nějaké voličské hlasy. Bohužel nejen u našich politiků vítězí čím dál častěji strategie hlavy pod peřinou.   

Ať my radši nebloudíme

Čtěte také

Koronavirem odůvodnil Peking své varování čínským občanům před cestami do Česka, jenže česká strana nevydává stejně jako ostatní evropské země víza čínským turistům už od ledna.

Pod dohledem amerického prezidenta Trumpa navázaly v Bílém domě diplomatické styky s Izraelem dvě arabské země, Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Laboratoře ve Švédsku a ve Francii potvrdily, že otravu ruského opozičníka Navalného způsobil novičok.

Ruský prezident Putin přijal v Soči běloruského diktátora Lukašenka a oznámil, že jeho země půjčí Bělorusku 1 a půl miliardy dolarů – to je dost, jenže zásadní část této půjčky padne na aktuální splátku běloruského dluhu, no, vůči Rusku. Lukašenkův režim mezitím stupňuje brutalitu při potlačování pokojných demonstrací, které neustávají ani týdny po zfalšovaných prezidentských volbách, i minulou neděli se podle nezávislých a zahraničních médií sešlo v Minsku k protestům přes sto tisíc lidí.    

Čtěte také

Až po půl roce, a jen pár hodin před vypršením termínu, se ve Velké Británii přihlásil o výhru šťastlivec, který v loterii získal jackpot ve výši přes jeden a půl miliardy korun. Tomu se říká trpělivost.

Neskonale méně štěstí měl téměř padesátiletý anglický řidič, kterého za volantem začalo bolet na hrudi, takže se domníval, že dostal infarkt. Předpisově nepokračoval v jízdě, zavolal záchrannou služby – a když ho v sanitce ošetřovali, na jeho vedle stojícím autě nechali policisté oznámení o pokutě za špatné parkování. To v důsledku znamenalo, že když se onen řidič po ošetření k autu opět dostal, tlak mu do výšin vyletěl znovu.

Notně překvapení museli být celníci na lichtenštejnsko-rakouské hranici, když zastavili viditelně přetížené auto s českou rodinou a našli v něm přes 660 kilo stříbra a 3 a čtvrt kila zlatých prutů k tomu, dohromady bratru za téměř 19 milionů korun, rodina přitom původně celníkům tvrdila, že si jen do Lichtenštejnska zajela vyzvednout pár tisíc eur.

Petr Schwarz

Proti velice mastné pokutě za pašování se nyní naši spoluobčané brání s tím, že prý vůbec nepašovali, protože ve skutečnosti mířili do Curychu a opačným směrem do Rakouska se dostali „neplánovaně“. A to by člověk čekal, že když už někdo veze jen tak v autě podobný poklad, aspoň se poradí s navigací a dá si pozor, kudy jede.

Ať my radši nebloudíme, a to v žádném smyslu toho slova, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio