Týden očima Petra Schwarze: Prezidentovy zámecké počty a jiné zvláštnosti doby

19. duben 2020

Vláda zveřejnila harmonogram, jak by se měla uvolňovat protikoronavirová opatření, už o Velikonocích si je ale někteří začali uvolňovat sami.

Na návrat k něčemu, co alespoň připomíná normál, si ale budeme muset počkat ještě hodně dlouho.

Čtěte také

Většina lidí byla o svátcích zodpovědná a vládní nařízení dodržovala, pořádná pomlázka se tedy nekonala. A tak přišel prezident Zeman v televizním rozhovoru pro diváky Primy se svou představou, jak by si takovou opravdovou pomlázku pro všechny představoval on.

I když třeba Mezinárodní měnový fond upozorňuje, že je před námi největší světová hospodářská krize od té velké před 90 lety, a mnozí odborníci jdou ve svých varováních ještě dál, podle Zemana nás žádná velká krize nečeká, i kdyby vláda nic nedělala, protože na rozdíl od války továrny stojí. To ale koneckonců stály i při té velké krizi.

Vláda by se podle Zemana měla zaměřit na udržení, ne zvyšování životní úrovně, a hlavně masivně investovat. Dobře. Jenže pak pan prezident opět vytáhl na světlo svou myšlenku, že by se měly zrušit daňové výjimky – to by podle něho přineslo státu 318 miliard, které by tak měl stát k dispozici pro ony investice. „Máte nejrůznější osvobození od daně, takže daňový poplatník se raduje, že nemusí platit daně. Ale ty za něj platí někdo jiný,“ tvrdil Zeman.

Hlavně nezhloupnout

Čtěte také

Prezident s touto myšlenkou přišel už na podzim v projevu ve sněmovně a už tehdy ministryně financí Schillerová upozorňovala, že do této částky patří třeba sleva na poplatníka, sleva na manžela či manželku nebo sleva na dítě.

Takže přeloženo, to, po čem naše hlava státu volá, je, aby každý, naprosto každý, kdo platí daně (a je jedno, jestli je zaměstnanec nebo živnostník, bere 20 nebo sto tisíc, prostě každý poplatník), odevzdal státu navíc dva tisíce korun měsíčně. Rodina se dvěma dětmi dohromady nějakých sedm tisíc. Samozřejmě těch, co mají menší příjmy, by se to dotklo mnohem více než třeba rodiny pana premiéra. Prostě zvláště pro ty chudší opravdová prezidentská pomlázka.

Čtěte také

Ale pojďme dál. V čínském Wu-chanu, původním ohnisku šíření koronaviru, přepočítali mrtvé následkem epidemie a zjistili, že jich mají o polovinu více, než tvrdili. Mnohá svědectví z místa ale nasvědčují tomu, že i tentokrát čínští komunisté přiznali jen zlomek obětí.

Přestože Spojené státy jsou koronavirem v současnosti nejzamořenější zemí, prezident Trump zavelel, že je čas navrátit se do práce. Podle průzkumů ale Trumpovi, který dlouhodobě nebezpečí zlehčoval, většina Američanů nevěří.

Běloruský diktátor Lukašenko vyhlásil, že v zemi už nikdo na koronavirus nezemře. Ano, už teď tam oficiálně zabíjel většinou ne koronavirus, ale zápal plic. Mezi 15 nejzamořenějších zemí se během krátké doby dostalo Rusko a situace se stále zhoršuje. Proti odsunutí Koněvovy sochy z Dejvic do depozitáře protestovali zimbabwští komunisté.

Petr Schwarz

Jednou z nejvíce se internetem šířících konspiračních teorií se stala ta, která spojuje budování mobilních 5G sítí s epidemií koronaviru, prý signál oslabuje imunitu. Přestože všemožní odborníci potvrdili, že je to úplný nesmysl, podle listu Financial Times ve Velké Británii, Nizozemsku, Irsku nebo na Kypru zaznamenali řadu útoků na mobilní vysílače. Doba není lehká, ale hlavně v ní nezhloupnout, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio