Týden očima Petra Schwarze: Politici, hovězí a protikorupční recept

2. únor 2019

Dva měsíce po schválení rozpočtu na příští rok, který nejen opozice považovala za docela rozhazovačný, přišla vláda na to, že by měla šetřit.

„Rozpočet není nafukovací,“ oznámil premiér Babiš po jednání koaliční rady. Ministryně financí Schillerová dodala, že se vláda chová s péčí řádného hospodáře a navrhla snížení počtu státních zaměstnanců. O místo by měl přijít každý desátý a výslovně se to nemá týkat jen ozbrojených složek.

Jiří Leschtina: Přiložte lakmusový test k Babišovi. A vyleze puncovaný autokrat

Andrej Babiš

Co předchází kolapsu demokracie a jak se mu vyvarovat? O tom píší harvardští profesoři Steven Levitsky a Daniel Ziblatt v knize Jak umírá demokracie, která vzbudila rozruch nejen v Americe.

Pokud je známo, třeba učitelé a lékaři či sestry ještě k ozbrojeným složkám nepatří. Jen malou poznámku – řádný hospodář by asi měl napřed zjišťovat, kolik lidí ve svých službách nepotřebuje, než si napřed stanovit, kolik jich chce vyhodit, a pak teprve zjišťovat, jestli je nebude potřebovat.

„My jsme s hnutím ANO všude, nalevo, napravo i ve středu,“ prozradil tento týden serveru Aktuálně.cz premiér Andrej „ANO jsem já“ Babiš. Není tedy divu, že sněmovnu považuje za žvanírnu, už stačí jen, aby ANO bylo také vepředu i vzadu a nahoře i dole. Otázkou zůstává, kde pak bude republika a její občané.

Vicepremiér a předseda sociální demokracie Hamáček posílil tradici černého humoru v české politice.

Ať se nám nákazy všeho druhu vyhýbají

Navrhl na člena legislativní rady vlády někdejšího elitního politika Michala Haška známého mezi jiným lánskou turistikou a neochvějnou příchylností k pravdivým prohlášením, který svůj právnický diplom získal na nedocenitelné vysoké škole ve slovenském městečku Sládkovičovo, nejvýznamnějším právním učilišti v okruhu přinejmenším deseti kilometrů, a který v současnosti pracuje jako advokátní koncipient, tedy pod dohledem školitele získává praxi potřebnou k povolání advokáta.

Petr Hartman: Sládkovičovo může mít zastoupení v legislativní radě Babišovy vlády

Michal Hašek (ČSSD)

Doktor práv ze Sládkovičova míří do legislativní rady Babišovy vlády. Nejedná se o jednoho ze zhruba pěti tisíc obyvatel této slovenské obce.

Podle Hamáčka i ministra spravedlnosti za hnutí ANO Kněžínka je Haškovo vzdělání pro výkon funkce dostačující, takže určitě nejde o žádnou trafiku.

Pozoruhodná inspirace pro kvalitní zákony přichází z Ruska, ke kterému ostatně Michal Hašek také vyjádřil náklonnost třeba účastí na akci Putinových motorkářů Nočních vlků.

Tamní ministerstvo spravedlnosti přišlo na to, jak nejlépe vyřešit korupci. Podle zveřejněného návrhu zákona by neměl být trestán úředník, který se přijetí úplatku nemohl vyhnout z objektivních důvodů. Zatím není zřejmé, co by mělo těmito objektivními důvody být. Pro mnohé ovšem může být objektivním důvodem skutečnost, že je úplatek dostatečně veliký.

Alexandr Mitrofanov: Kreml ve snaze uklidnit společnost zkouší osmdesát let staré metody

Vladimir Putin

Země podle 45 procent respondentů v průzkumu ruské agentury Levada Centr nejde správným směrem. Vladimiru Putinovi v průzkumu agentury VCIOM důvěřuje jen 32,8 procenta dotázaných.

Přímo v jednacím sále ruské horní komory parlamentu byl zatčen nejmladší ruský senátor Arašukov, podezřelý z účasti na dvou vraždách a organizovaném zločinu. Vládní strana Jednotné Rusko Arašukovovi pozastavila členství, s jeho obviněním seznámil ostatní senátory přímo generální prokurátor Čajka.

Doposud neznámý důchodce Molnár získal od slovenských poslanců patnáct podpisů potřebných ke své kandidatuře na prezidenta, část z těchto zákonodárců si pak stěžovalo, že vlastně ve zmatku nevěděli, co podepisují a že tedy jejich podpis Molnár vylákal lstí.

Předseda slovenského parlamentu Danko Molnárovu kandidaturu nakonec nepřijal, ale servítky si také nebral. „Pokud dá poslanec svůj podpis na listinu, musí si být vědom účinků. Pokud podepsal listinu, kterou si nepřečetl, je to projev jeho neodbornosti,“ uvedl. Zlatá slova. I v parlamentu je potřeba aspoň nějaká profesionalita.

I v českém parlamentu bylo živo. Názorný příklad přímé demokracie podle vlastního gusta předvedl ve sněmovně ostravský poslanec hnutí SPD-Tomio Okamura Volný, když přímo od řečnického pultíku vyzval zákonodárce ČSSD Birkeho, aby si názorové spory šli „vyřídit ven“.

Petr Schwarz

Z Polska se k nám dostalo na 300 kilogramů závadného hovězího, což je velice přibližně váha masa jednoho nedovykrmeného vola. Začal „Suchej únor“, akce, jejíž účastníci se celý nejkratší měsíc v roce měsíc zdržují alkoholu.

Do Česka dorazila chřipková epidemie, nemocných jsou statisíce a měli by se doma léčit, nechodit mezi lidi a nákazu neroznášet. Ať se nám nákazy všeho druhu vyhýbají, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.