Petr Hartman: Sládkovičovo může mít zastoupení v legislativní radě Babišovy vlády

1. únor 2019

Doktor práv ze Sládkovičova míří do legislativní rady Babišovy vlády. Nejedná se o jednoho ze zhruba pěti tisíc obyvatel této slovenské obce.

Jde o absolventa místní vysoké školy. Patrně jste o ní nikdy neslyšeli. Minimálně do doby, než se v médiích v Česku začaly rozebírat podivné okolnosti, za kterých na této škole získal Michal Hašek titul doktora práv.

Exhejtman Hašek má novou práci. Jako koncipient dělá pro advokáta Janstu

03060354_34.jpeg

Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD nově působí jako koncipient v advokátní kanceláři. Informoval o tom na svém oficiálním facebookovém profilu. Po osmi letech ve vedení kraje a celkem dvaceti letech v politice se tak vrací ke své původní profesi. Hašek na postu hejtmana skončil minulý týden. Zůstal řadovým zastupitelem kraje.

Bývalý místopředseda sociální demokracie tak před svým jménem může používat zkratku JUDr. Hašek v minulosti spíše než tituly sbíral různé funkce. V době, kdy byl poslancem a jihomoravským hejtmanem, jich měl vykonávat kolem třiceti. V současnosti už tomu tak není.

Jeho životopis by však mohl být obohacen o členství v legislativní radě vlády. V ní působí odborníci na různé části zákonodárství. Poskytují kabinetu servis při vytváření zákonů a podobně.

Jsou to tudíž osoby, které mají na rozhodování vlády určitý vliv. Záleží především na jejich lidských kvalitách, jakým způsobem ho využívají či případně zneužívají.

Doktor práv ze Sládkovičova

Lžou jiní, tvrdí Hašek. Krajská ČSSD přijala jeho vysvětlení neexistující mluvčí

03682523.jpeg

Jihomoravský hejtman Michal Hašek předstoupil před předsednictvo krajského výkonného výboru ČSSD, aby jim objasnil kauzu „falešné mluvčí.“ Straničtí kolegové vysvětlení přijali. Předsednictvo také odmítlo zpochybňování kandidátky a Haška jako jejího lídra. „Lžou jiní, nikoliv já," řekl hejtman novinářům po zasedání. Jde podle něj o předvolební kampaň, jejímž cílem je jeho osobu znevěrohodnit.

Není proto divu, že nominace Michala Haška do zmiňované rady vyvolala rozruch. Jde o zkušeného politika, který figuroval hned v několika skandálech. Ať už se to týkalo zákulisní snahy v koordinaci s prezidentem vyřadit Bohuslava Sobotku ze sestavování vlády a tím i z čela sociální demokracie krátce po sněmovních volbách.

Vžilo se pro to označení Lánský puč. Hašek byl jeho nejviditelnějším představitelem. Hlavně proto, že se na televizní obrazovce zesměšnil svým lhaním. Dobrou pověst mu nepřinesla ani spolupráce s lobbistkou Mercovou, kterou maskoval vytvořením fiktivní mluvčí. 

Poražený Hašek. Ztratil Jihomoravský kraj, ale vyjednávat prý bude z 'místa na bedně'

03720052.jpeg

Nejistou budoucnost ve vysoké politice má po krajských volbách Michal Hašek (ČSSD). Sociální demokracie v jeho domovské jižní Moravě utrpěla výraznou porážku. Po sečtení všech hlasů získala ČSSD 15,5 procenta a skončila na třetím místě. Volební účast byla 34 procent.

Takovéto kauzy spolu se ziskem titulu doktora práv na vysoké škole ve Sládkovičově nejsou zrovna doporučením usednout mezi experty do legislativní rady. Vzhledem k tomu, že ho do ní nominoval předseda sociální demokracie Jan Hamáček, jde spíše o záležitost politickou.

Blíží se sjezd ČSSD, na kterém bude Hamáček obhajovat post předsedy strany. Hodila by se mu k tomu podpora i od členů platformy s názvem Zachraňme ČSSD. Jejím významným představitelem je právě Michal Hašek.

Když se k tomu přidají jeho těsné vazby na prezidenta Miloše Zemana, není překvapením, že navzdory všem zmiňovaným problémům ho Jan Hamáček navrhl.

Petr Hartman

O tom, zda se Hašek členem rady stane, rozhodne hlasováním vláda, nikoli parlament. Je tudíž pravděpodobné, že doktor práv ze Sládkovičova a momentálně advokátní koncipient se ocitne ve společnosti docentů a profesorů práv a bude pro kabinet připravovat servis týkající se legislativního procesu. 

autor: Petr Hartman
Spustit audio