Týden očima Petra Schwarze: Okénko do světa tradic a tradičního světa

17. červen 2023

Češi opouštějí tradiční společné popíjení piva v hospodách, podle zveřejněné analýzy společnosti Dotykačka založené na datech z osmi tisíc podniků klesl podíl piva na tržbách hospod od začátku koronavirové pandemie z 55 na 44 procent. Naopak na státních banketech v Rusku se od začátku agrese proti Ukrajině silně zvedla spotřeba alkoholu – podle nezávislého webu Verstka počítají nyní cateringové společnosti se dvěma láhvemi alkoholu na osobu oproti dřívější jedné.

Nejvíce je mezi ruskými státními úředníky v kurzu koňak, vodka a šampaňské. „Jsou pro vás zbytečné, alkoholiky nezaměstnáváme,“ odkázal do patřičných mezí předseda ukrajinského parlamentu Stefančuk ruského expremiéra, exprezidenta a nyní místopředsedu ruské bezpečnostní rady Medveděva, který v rámci svých tradičních nabubřelých výhrůžek Ukrajině a celému Západu ironicky požádal o přesné souřadnice chystané ukrajinské továrny na výrobu tanků, v níž chce německý výrobce už přibližně za rok a půl produkovat stovky obrněnců Panther.

Čtěte také

Děčínské zoo se ani po několika dnech nepodařilo dopadnout dva ze šesti uprchlých makaků. Podle jednoho z nejvýznamnějších kremelských propagandistů Solovjova se ruský muž musí vrátit ke své přirozené povinnosti stát se vojákem.

Ukrajinské rakety rozstřílely ruskou jednotku, která dvě hodiny stála nastoupená a čekala na příjezd generála, který k ní měl pronést motivační projev, než však dorazil, nebylo koho motivovat. Ruská propaganda se pochlubila zničením moderního ukrajinského tanku, podle záběrů se ale ukázalo, že se nejspíš chlubila zničením tanku vlastního.

Čtěte také

Děkan Fakulty světového hospodářství a politiky Vysoké školy ekonomické v Moskvě Karaganov vyzval, aby Rusko zaútočilo jadernou zbraní na některé evropské město, navrhl polskou Poznaň, a tím prý zachránilo civilizaci – jen je tedy otázkou, civilizaci jakou.

Běloruský diktátor Lukašenko má také plnou hlavu atomových bomb, varoval, že pokud by snad někdo zaútočil na jeho zemi, nebude s použitím jaderných zbraní váhat. Chybičkou je, že nikdo na Bělorusko útočit nechce, že ruské jaderné zbraně zatím na běloruském území ani umístěné nejsou, to se teprve chystá, ale že stejně až tam budou, odpalovat je budou moci pouze ruští vládci, Lukašenkovi onen pověstný červený knoflík nedají.

Ať umíme uvážlivě pracovat s novými technologiemi

Čtěte také

Počet nuceně vysídlených lidí, tedy uprchlíků, se v celém světě podle výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky OSN za rok zvýšil o nevídaných téměř 20 milionů na dosud rovněž nevídaných 108 a půl milionu, hlavní podíl na tomto růstu měla ruská agrese proti Ukrajině.

U řeckých břehů se potopila rybářská loď s migranty na palubě, pohřešuje se jich pět stovek včetně asi stovky dětí. V Brně zemřel po ráně nožem mladý Rom při konfliktu skupiny Romů s cizincem, podle sociálních sítí Ukrajincem, další Rom byl pobodán. Vrah je ve vazbě, ale situace nestoudně využili čeští rádobyvlastenečtí extremisté, kteří se začali stavět do pozice ochránce Romů.

Ve švédské metropoli Stockholmu při střelbě z automatických zbraní před obchodním centrem zahynuli dva lidé, z činu jsou podezřelí a už policií zadržení dva migranti. Polský ministr spravedlnosti Ziobro, známý svými krajně pravicovými názory, to využil k protimigrantskému prohlášení, pak se ale ukázalo, že jedním ze zadržených je právě Polák.

Čtěte také

Česká poslanecká sněmovna zpřísnila takzvaný „lex Babiš“, zakázala politikům vlastnit média, což tak naštvalo opozici, že zablokovala následující jednání o spotřební dani na naftu. Po dvouleté modernizaci více než za 10 miliard se od začátku července vrátí vlaky jedoucí z Prahy do Brna na koridor přes Českou Třebovou a výsledek náročné akce se dostavil – podle zjištění Novinek bude cesta vlakům trvat o několik minut déle, než před rekonstrukcí.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ve Spojených státech zradila šedesátiletého muže převážejícího přes 180 kilo marihuany navigace, takže vjel přímo do rukou celníků na kanadské hranici. Jeden z indonéských domorodých kmenů z ostrova Jáva požádal úřady o odpojení své oblasti od internetu, aby tak zachoval tradiční způsob života, který ovšem už část jeho příslušníků opustila, a ta naopak o moderní technologie nechce přijít.

Ať umíme uvážlivě pracovat se stále novými technologiemi měnícími náš život, většinou k lepšímu, ale někdy také ne tak docela, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio