Týden očima Petra Schwarze: Noc filipojakubská a moc blábolení

7. květen 2022

Opoziční obstrukce ve sněmovně uspěly, vládní koalice nedokázala prosadit projednání zákonů, které ANO a SPD odmítají. Česká národní banka opět zvedla úrokové sazby a opět zhoršila předpověď vývoje ekonomiky, HDP má letos narůst pouze o necelé procento oproti únorové prognóze procent tří, naopak zdražování má ještě zrychlit, inflaci bankéři nyní odhadují na procent 13, což je číslo, které nikomu opravdu štěstí nepřinese.

Fialova vláda musela ke křížku s přiznáním, že to nějak popletla, slibovaných pět tisíc na dítě dostane méně rodin, než tvrdila ještě den předtím, a úmysl kandidovat na prezidenta republiky oficiálně oznámil první opravdu vážný uchazeč, odborářský předák Středula.

Čtěte také

Ruské zabíjení a ničení na Ukrajině nemá konce, Evropská komise opět zpřísňuje sankce a navrhla zákaz dovozu ruské ropy do Unie – Fialova vláda bez zbytečných silných slov dostala pro Česko dvouletý odklad, polský majitel českých rafinérií PKN Orlen ale tvrdí, že sem dokáže dostatek ropy dostat odjinud i dříve.

Americký nejvyšší soud, ve kterém Donald Trump za svého prezidentování zajistil jasnou většinu ultrakonzervativcům, hodlá zrušit ženám federální ústavní právo na potrat, internetové obchody hlásí trojnásobně zvýšený zájem o potratové pilulky.

Ať divá zvěř zůstává tam, kde patří

Běloruský soud v neveřejném procesu odsoudil na 6 let kriminálu a k pokutě v přepočtu jeden a půl milionu korun ruskou studentku Sofii Sapegaovou. Provinila se tím, že je přítelkyní opozičního běloruského novináře Ramana Prataseviče – spolu s ním ji KGB unesla z letadla přelétávajícího nad Běloruskem, které tamní orgány přinutily přistát v Minsku. Tohle rovněž patří mezi výdobytky oné „sovětské civilizace“, kterou se Kreml nyní snaží vnutit i Ukrajině.

Čtěte také

V centru Prahy vylezl opilec desítky metrů vysoko na jeřáb a pak ho museli sundávat, protože nevěděl, jak zas dolů, a také jsme oslavili 1. máj, lásky čas, nebo také Svátek práce, každý podle svého gusta. A taky se na filipojakubskou noc pálily čarodějnice – to je v moderním českém podání především svátek dlouhého popíjení u ohně. A takové popíjení zhusta rezultuje v blábolení, což zase jakoby nepřímo předznačilo celý týden, blábolení docela plný.

Třeba Andrej Babiš ve sněmovně dopředu ohlásil, že bude blábolit radostně a dlouho, a své slovo dodržel, hodiny předčítal o příznacích onkologických onemocnění. Aktivně se tak pokusil dodat váhu svému někdejšímu výroku, že sněmovna je „žvanírna“, i když tím popřel své rovněž někdejší ujištění, že tam nebude chodit, a možná rovněž chtěl alespoň poslancům názorně předvést jeden z aspektů tvrzení na současných billboardech hnutí ANO, že „za Babiše bylo líp“.

Každopádně se mu s kolegy z ANO i SPD podařilo zamezit, aby poslanci projednali definitivní rušení EET, které stejně v tichosti zesnulo, zpřísnění střetu zájmů, po jehož schválení by Babišově v současnosti svěřeneckému majetku mohlo být někdy i hůř, či korespondenčních voleb, tedy aby mohli o budoucnosti země hlasovat i Češi dlící v zahraničí – to oběma populistickým hnutím leží v žaludku, protože za hranicemi je volí málokdo.

Čtěte také

A tak šéf SPD Okamura radši se svým alternativním přístupem k pravdě tvrdí, že tento typ voleb, běžný v celé Evropské unii kromě pěti zemí včetně naší, ohrožuje demokracii a regulérnost hlasování – za příklad dává Rakousko, kde ale nebylo regulérní to, že v některých volebních místnostech otevřeli předčasně obálky, USA, kde o neregulérnosti prezidentských voleb blábolí pouze poražený Trump a jeho prohrou zhrzení příznivci, přestože soudy včetně Trumpem jmenovaných soudců Nejvyššího soudu všechny stížnosti na údajnou neregulérnost odmítly, či Francii, kde se ale může hlasovat po internetu, tudíž de facto korespondenčně.

Naprosto nehorázně, lépe řečeno sprostě, blábolil ruský ministr zahraničí Lavrov – prý Žid Zelenskyj může být zároveň i nacistou, protože i Hitler měl podle Lavrova židovskou krev. Na ostrý izraelský protest pak Lavrovovo ministerstvo přitopilo ještě dalšími urážkami Izraelců, aby nakonec roztržku s židovským státem, který se zatím vůči ruské agresi na Ukrajině choval velice zdrženlivě, hasil prezident Putin telefonickou omluvou izraelskému premiérovi. A to je Lavrov v rámci Kremlu považován za intelektuála.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ruská armáda vykradla na Ukrajině i prodejnu zemědělské techniky, odvezla si traktory, kombajny a další stroje za 1 a půl milionu eur, ty podle signálů zabudovaných GPS skončily někde v Čečensku. Na Floridě se kajman vloupal do garáže a ukradl pití přichystané na oslavu. A v severních čtvrtích Říma nemají místní kvůli útokům přemnožených divočáků večer vycházet ven. Ať jsme blábolení ušetřeni a divá zvěř ať zůstává tam, kde patří, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio