Týden očima Petra Schwarze: Není se čeho bát, vystačíme si sami

12. leden 2019

Velká část Evropy se ocitla pod sněhem. Spoustou sněhu. Zasypal země alpské i Řecko a je ho tolik, že si s ním neumí poradit silničáři i jinde, než jen už tradičně u nás.

Slovem týdne ale u nás nebyl sníh, nýbrž Huawei. Vláda vzala vážně varování před možným bezpečnostním rizikem požívání technologií této firmy a také technologií dalšího čínského giganta ZTE a nařídila 160 úřadům a firmám, aby si tato rizika prověřily.

Jiří Leschtina: Jak vypudit Huawei z hospodářské páteře státu

Společnost Huawei

V těchto dnech dorazil do Strakovy akademie dokument Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a tajných služeb.

Prezident Zeman pak obvinil šéfy BIS Koudelku a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Navrátila, že tímto varováním ohrozili ekonomické zájmy republiky, protože Čína prý chystá odvetu.

Pravda, BIS před Huaweiem varoval v roce 2013, kdy jí ještě Koudelka nešéfoval, takže jeho obvinění ze strany prezidenta je poněkud zvláštní, a premiér Babiš upřesnil, že vláda o nějaké chystané odvetě nic neví, ale podobné prohlášení stranící komunistické velmoci a napadající naše tajné služby od hlavy našeho státu už nepřekvapí.

Obrázek doplňují už jen dvě zprávy z konce týdne – Hrad má s Huaweiem smlouvu, podle které za propagaci dostává ročně výrobky této firmy za půl milionu, a v sousedním Polsku po dlouhém sledování zatkli jednoho z tamních vysokých manažerů Huaweie pro špionáž. Ale nebojme se, jak už nás prezident ve vánočním poselství ubezpečil, Číňané přece žádnou špionáž u nás nepotřebují. Na Hradě určitě ne.

Ať směřujeme k svému cíli

Apolena Rychlíková: Útoky důchodce - teroristy souvisí i s protiuprchlickou propagandou

Jedenasedmdesátiletý Jaromír Balda se u soudu přiznal k pokácení dvou stromů na železniční tratě a způsobení nehod dvou vlaků.

Příběh Jaromíra Baldy, českého „teroristy“, který se různými způsoby snažil vzbudit odpor vůči migrantům, připomíná místy černou komedii.

Egyptský prezident Sísí slavnostně otevřel nedaleko Káhiry největší křesťanský kostel na Blízkém východě, nová katedrála pojme až 8 tisíc věřících. Česká vládní koalice se shodla, že by mělo platit už od příštího roku chystané zdanění církevních restitucí, tedy pokus státu sebrat církvím část peněz, k jejichž vyplacení se smluvně zavázal. Těžko by člověk poznal, kde jsou ty křesťanské kořeny.

Před invazí migrantů chtěl prý varovat příznivec Okamurovy SPD, který nyní stojí před soudem za terorismus, protože způsobil havárie dvou vlaků a snažil se vytvořit dojem, že za ně jsou zodpovědní muslimští teroristé. Jak je vidět, Češi si vystačí sami, žádné teroristy zvenčí vskutku nepotřebují. Za terorismus by pachatel mohl dostat 15 let, státní zástupce mu navrhuje pouze čtyři. Holt český terorismus je něco jiného než ten nečeský, i když výsledek jen náhodou nebyl stejný.

Petr Hartman: Jak dlouhá bude komunistická radost ze zdanění církevních restitucí?

Vláda nemá přehled o stavu církevních restitucí. Na snímku kostel sv. Václava ve Zvoli na Žďársku (ilustrační foto)

Komunisté dovedou svůj boj za zdanění peněžitých náhrad vyplácených církvím do úspěšného konce. Alespoň co se prosazení příslušného zákona týká.

Turecký soud poslal zatím nepravomocně na více jak rok do vězení novinářku, která upozornila na to, že synové bývalého premiéra a nyní předsedy parlamentu skrývají majetek v daňových rájích. Přestože její informace nikdo nezpochybnil, dostala trest za nactiutrhání. Mít takové soudy, to je jistě sen mnohých našich politiků.

Jak to bude s brexitem se pořád neví, i když už do něj zbývá jen opravdu málo času. Premiérka Mayová marně hledá podporu v parlamentu pro dojednanou dohodu s Bruselem, poslanci jí naopak ztížili možnost provést tvrdý brexit a labouristé, u kterých se Mayová pokusila podporu najít, zas chtějí pochopitelně spíše nové volby.

Petr Schwarz

Ve Francii pokračují bouřlivé protesty takzvaných žlutých vest, byť se jich účastní stále méně lidí. Podle ministra vnitra Castanera protestující zničili 60 procent radarů měřících rychlost na silnicích, vláda totiž vloni snížila povolenou rychlost, což vedlo k většímu množství pokut a tudíž davové zlobě.

Ať směřujeme k svému cíli, ale hlavně bezpečně a bez zloby, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio