Petr Hartman: Jak dlouhá bude komunistická radost ze zdanění církevních restitucí?

10. leden 2019

Komunisté dovedou svůj boj za zdanění peněžitých náhrad vyplácených církvím do úspěšného konce. Alespoň co se prosazení příslušného zákona týká.

O tom není potřeba pochybovat. Otázkou pouze zůstává, jak dlouho se z toho budou radovat?

Církevní restituce nejsou nadsazené, říká Roman Češka

Dveře od kapličky

Církev je dnes ve velmi podobné situaci, jako byla kdysi privatizace – přenastavuje se systémové prostředí. To jsou slova bývalého předsedy Fondu národního majetku Romana Češky, který dnes působí jako ekonom Arcibiskupství pražského.

Odpověď nabídne jednak závěrečné hlasování ve sněmovně, jednak případný verdikt Ústavního soudu. Je totiž prakticky jisté, že se jím bude zabývat.

Náprava historické křivdy by neměla být vnímána jako běžný příjem a je tudíž sporné, zda by měla být zdaněna. Přitom motivací komunistů není touha získat do státního rozpočtu více peněz. Vybraná suma bude z hlediska celkových příjmů spíše symbolická.

Problémy kolem církevních restitucí se ve veřejném prostoru pravidelně objevují už desítky let. Jejich kritika opakovaně oslovuje nemalou část voličů. Když se k tomu přidá historicky velmi negativní vztah komunistů k církvím, není překvapením, že právě oni věnují tolik energie prosazení příslušného zákona.

Bude radost z úspěchu dočasná?

Podle očekávání jim přitom sekundují sociální demokraté. Ti rovněž opakovaně vyjadřovali nelibost nad způsobem, jakým by měla být napravena příkoří, kterých se na církvích dopustil komunistický režim. Pro hnutí ANO je to zase příležitost, jak oplatit KSČM podporu Babišově menšinové vládě.

Petr Hartman: Církevní restituce a lhůty pro jejich vyřízení

Církevní restituce

Lhůta pro posouzení žádostí o vydání majetku církvím se měnit nebude. Do doby, než vyprší, se totiž nestihne změnit příslušný zákon. Musel by se projednávat ve zrychleném legislativním procesu, což vzhledem k neutrálnímu postoji vlády není reálné.

Výsledkem je, že se ve sněmovně momentálně nediskutuje o tom, zda peněžité náhrady zdanit. To už se bere jako neodvratný fakt. V tuto chvíli se pouze ladí, odkdy by k tomu mělo dojít.

Logické by bylo vytvořit dostatečný časový prostor Ústavnímu soudu, aby mohl sporný zákon posoudit. Rozum však velmi pravděpodobně ustoupí politickému pragmatismu. Zkrátka je pravděpodobné, že hnutí ANO nepůjde do konfliktu s komunisty. Odklad účinnosti až do roku 2021 tak zřejmě neprojde.

Přesto nelze vyloučit, že radost z úspěchu bude dočasná a ke zdanění náhrad nedojde. Ústavní soud už totiž opakovaně neshledal na způsobu církevních restitucí nic závadného. Bylo by tudíž překvapením, kdyby dodatečné zdanění u něj prošlo.

Petr Hartman

Chtělo by se věřit, že by to mohla být definitivní tečka za tímto problémem. Silně ateistická společnost by se snad mohla vyrovnat s tím, že církve budou tak bohaté, jak odpovídá jejich hospodaření s majetkem, který jim byl komunistickým režimem sebrán a demokratickým velmi zdlouhavě a komplikovaně vrácen.

autor: Petr Hartman
Spustit audio