Týden očima Petra Schwarze: Náčelníci se činili

9. březen 2019

Premiér Andrej Babiš dosáhl svého zatím největšího zahraničněpolitického úspěchu – jako první český politik po více než sedmi letech navštívil Bílý dům a setkal se tam s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

A schůzka to byla pro naši zem hodně pozitivní – Trump dal najevo už reprezentativním složením jednacího týmu včetně viceprezidenta či ministrů zahraničí a energetiky, že Českou republiku bere vážně, Babiš zase zdůraznil naši západní orientaci i ukázal, že nepřijel jen se vším souhlasit.

Jan Fingerland: Andrej Babiš v Americe neupadl

Premiér Babiš v Bílém domě.

Andrej Babiš připomínal nadějného krasobruslaře. Byl trochu nervózní, nepokoušel se o čtverné skoky, ale dojel bez pádu a zaslouží si slušné bodové ohodnocení.

Upozornil amerického prezidenta, že nápad zavést cla na evropské automobily není zrovna to, co bychom mohli přivítat, protože by poškodil naši ekonomiku a nevyslyšel ani Trumpovu snahu prodat nám americký zemní plyn s poukazem na to, že tento artikl není ještě konkurenceschopný.

Jak už ukázalo složení americké delegace, energetika byla důležitým bodem jednání. V této souvislosti zaujala počátkem týdne ministryně průmyslu Nováková, když v rozhovoru pro kremelský propagandistický Sputnik pochválila chystanou novou ruskou plynovou spojnici s Evropou Nord Stream 2, proti které se Trump ostře vymezuje, což před premiérovou návštěvou ve Washingtonu nebylo, řekněme, taktické.

Ale třeba je v tom ukryt význam ujišťování hnutí ANO z jeho nedávného sněmu, že není vpravo ani vlevo – ve skutečnosti možná mělo zaznít, že pokud Andrej Babiš nevydá jednoznačný a konkrétní příkaz, ani v rámci hnutí levá neví, co dělá pravá. Není to totiž jediný případ.

Ti, kdo mají hájit naše zájmy

Jan Vávra: Bude z čeho rozdávat?

Ministryně financí Alena Schillerová

Informace ministerstva financí o tom, že státní rozpočet byl ke konci února ve schodku téměř 20 miliard korun, zapadá do zpráv o rychle se blížícím konci tučných let.

„Máme příliš moc náčelníků a málo Indiánů,“ nechala se slyšet další z důležitých postav hnutí ANO, náčelnice ministerstva financí Schillerová. V jednom má určitě pravdu, máme bezesporu příliš mnoho náčelníků, kterým by slušelo indiánské jméno Avat-ava, což, jak z si dětství pamatuji z četby Mayovek, má v bůhvíjakém indiánském jazyce znamenat Velká huba.

Schillerová ale prosazuje snížení počtu státních zaměstnanců o 10 procent, a s tímto nápadem nemá zrovna podporu ani u svých stranických kolegů v kabinetu. Stejně narazila s dalším pozoruhodným nápadem, aby stát po chystaném zrušení superhrubé mzdy ušetřil na nákladech tím, že nebude hradit pojištění za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce či nezaměstnané.

Lukáš Kovanda: Babiš v Americe Trumpa potěší. Hned třikrát

Premiér Andrej Babiš ve Washingtonu, vpravo český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček

Premiér Babiš je ve Spojených státech a prezidentu Trumpovi nese samé potěšující noviny.

Nejen komunistovi Dolejšovi k tomu nějak chybělo vysvětlení, jak by to bylo v takovém případě s dostupností zdravotní péče pro všechny, zaskočení byli i ministři a premiér Babiš nápad nakonec smetl ze stolu. Je ale velkou otázkou, proč paní ministryně vůbec s takovými poplašnými nápady chodí na veřejnost, když pro ně nemá podporu ani ve svém hnutí. A naopak – vláda už ukázala, že umí peníze ve velkém utrácet, ale použitelné nápady na úspory zatím nepřicházejí.  

Zatímco premiér Babiš jednal o energetice s Trumpem, prezident Zeman o ní v Praze jednal s ruskou delegací. Jednoho z členů této delegace pasový úředník na letišti do republiky nepustil, a měl k tomu jasný důvod – onen Rus je dlouhodobě na seznamu lidí, kteří jsou u nás i v dalších západních zemích nežádoucí. Rusko pohrozilo okamžitě zhoršenými vztahy a prezident Zeman označil incident za českou provokaci.

Petr Schwarz

Ani česká, ani ruská strana k případu nedaly bližší komentář, nevíme tedy, jestli bylo dopředu známé, že má onen člověk přijet, a čeští úředníci zaspali, nebo jestli jeho příjezd byl provokací spíše ruskou v době Babišova jednání v USA, těžko totiž přepokládat, že by Moskva nevěděla, že tu onen člověk není vítán. Ale stejně je zvláštní, že prezident republiky považuje za provokaci, když svědomitý úředník nepustí do země osobu, která je tu kvůli svým špiónským aktivitám nežádoucí.

Ať ti, kdo mají hájit zájmy naše, nenahrávají spíše zájmům jiných, přeje posluchačům českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio