Jan Vávra: Bude z čeho rozdávat?

7. březen 2019

Informace ministerstva financí o tom, že státní rozpočet byl ke konci února ve schodku téměř 20 miliard korun, zapadá do zpráv o rychle se blížícím konci tučných let.

Tehdy naše ekonomika šlapala, až se z ní kouřilo a vláda si mohla díky příjmům z daní dovolit přilepšovat různým vrstvám obyvatelstva a slibovat každému něco.

Petr Holub: Schodek bez příčiny

Ministryně financí Alena Schillerová při rozpravě k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu

Základní mantinely rozpočtu na rok 2019 byly schváleny většinou vládních stran. Výdaje překročí jeden a půl bilionu korun a schodek dosáhne 40 miliard.

Připomeňme, že jde o nejhorší únorový výsledek státního rozpočtu za posledních osm let. Loni byl třeba za stejné období v přebytku téměř 26 miliard. Důvodem tohoto propadu jsou podle ekonomů především vyšší mandatorní výdaje, způsobené růstem důchodů i platů vyplácených státním zaměstnancům i nárůst investic - především těch spolufinancovaných s Evropskou unií.

Nicméně se podle ekonomů podaří udržet schválený schodek rozpočtu ve výši 40 miliard. Jenže v předchozích letech byl výsledek hospodaření státu vždy lepší, než plán.

Andrej Babiš, který chce řídit stát jako firmu a prezentuje se jako nejlepší možný manažer, zatím k tomuto výsledku cudně mlčí. Ovšem nejnovější, byť poněkud zmatené, aktivity jeho dosud vychvalované ministryně financí svědčí o tom, že na ministerstvu financí horečně přemýšlejí, jak ušetřit.

Vývoj popularity Andreje Babiše

David Klimeš: Poslední rozpočet hloupého rozdávání. Pak už zas přijdou rozpočty hloupých škrtů

David Klimeš

Pro samé útoky na Babiše a aktuální rozpočet však poslanci zapomněli občanům sdělit to podstatné. Že takové rozpočtové eldorádo se už opakovat v dalších letech nebude. Kdyby se opoziční poslanci podívali do rozpočtového výhledu ministerstva financí na další roky, tak by zjistili, že sám Babiš už přikázal na další roky utáhnout fiskální šrouby. Tak dost pesimistických řečí a užijme si ten rozpočet na příští rok.

Již před měsícem avizoval Babiš s ministryní Schillerovou úspory týkající se rozpočtu pro rok 2020. Dnes je jasné, že řadu Babišových slibů bude nutné revidovat. Vláda dokonce plánuje i propouštění státních úředníků.

Pro Andreje Babiše to pochopitelně není nic příjemného. Jeho obliba byla dosud do značné míry založena na tom, že rozdával všem. Proto také mohl o svém hnutí hovořit jako o catch-all party.

Pokud zdroje začínají vysychat, bude to s nakupováním voličů pochopitelně obtížnější. Zatím Babiš reaguje na vývoj ekonomiky relativně racionálně. Samozřejmě nejracionálnější by bylo zvýšit daně nejbohatším nebo zavést korporátní daň, to by ale bylo zcela proti záměrům, se kterými šel do politiky.

Petr Hartman: Státní rozpočet a konec světa

Zleva ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Konec světa se neblíží, proto Česká republika nebude příští rok hospodařit s dobrým státním rozpočtem. Právě zmiňovanou katastrofou podmínil Miroslav Kalousek svůj pozitivní pohled na navrhované výdaje a příjmy státu.

Pokud mu s přibližujícími se sněmovními volbami začnou klesat volební preference, může se ale vrátit k osvědčené taktice uplácení voličů a zadlužit tuto zemi do budoucnosti bez ohledu na jakákoli rozpočtová pravidla.

Uvidíme, jak budou reagovat koaliční partneři, tedy komunisté a ČSSD, která si na víkendovém sjezdu odhlasovala sociální politiku a starost o ty nejslabší.

Ze strany zejména pravicové opozice lze očekávat standardní rozhořčování se nad rozpočtovou nezodpovědností, pokud ovšem bude znít jen z úst Miroslava Kalouska nebo zástupců ODS, půjde jen o obvyklý parlamentní kolorit.

Jan Vávra

V každém případě nám vývoj popularity Andreje Babiše v nadcházejícím období poklesu hospodářského růstu a tedy omezení rozhazovačné politiky napoví, nakolik se jeho voliči a sympatizanti nechali jen prachobyčejně koupit nebo nakolik - bez ohledu na vlastní životní úroveň – vidí v tomto slovenském miliardáři opravdového spasitele.

autor: Jan Vávra
Spustit audio