Lukáš Kovanda: Babiš v Americe Trumpa potěší. Hned třikrát

7. březen 2019

Premiér Babiš je ve Spojených státech a prezidentu Trumpovi nese samé potěšující noviny.

Alespoň tedy z Trumpova pohledu. Americký prezident, jak známo, až takřka posedle sleduje statistiku vzájemného zahraničního obchodu s jinými zeměmi. Vadí mu hlavně velký schodek z obchodu s Čínou. V případě obchodu s Českem ale nic takového nehrozí.

Ivan Hoffman: Amerika vítá Babiše

Andrej Babiš letí do USA

Doma je Andrej Babiš politikem, se kterým se kvůli podezření na někdejší spolupráci se státní bezpečností anebo podezření ze zneužití evropských dotací, politici, dbalí své neposkvrněné pověsti, snaží nezaplést.

Jako na zavolanou totiž pouhý měsíc před Babišovým odjezdem do Spojených států zveřejnil Český statistický úřad příslušná čísla za rok 2018. Plyne z nich, že loni to byla Česká republika, a nikoli Spojené státy, která ve vzájemném obchodě obou zemí tahala za kratší konec.

Podobně jako v roce 2017 totiž vykázala schodek. Loni však byl rekordní, a to minimálně od roku 2005. Přesáhl deset miliard korun. To se počítá. Pro Trumpa jsou to sice asi „drobné“, vždyť třeba schodek obchodu Spojených států s Čínou je o řády jinde. Avšak i tak jej přebytek vlastní země jistě potěší.

Navíc mu radost udělá to, že přebytek se zvyšuje a že ještě před jeho nástupem do Bílého domu neexistoval. Až do roku 2016, kdy byl zvolen, totiž Amerika vykazovala v obchodu s Českem deficit. 

Nejistota ve světovém obchodě

Jindřich Šídlo: Babiš jede do Bílého domu. Jako Špidla, Nečas nebo Topolánek

Jindřich Šídlo

Vladimír Špidla neprožíval v létě roku 2003 zrovna klidné časy.

To však stále nejsou všechny dobré zprávy pro Trumpa. Prezidenta totiž obzvláště zajímá obchod s auty. Deptá jej, že se po newyorské Páté avenue prohánějí mercedesy a „bavoráky“, a nikoli produkce ze stáje General Motors. Dokonce teď uvažuje o tom, že na evropská, tedy hlavně právě německá auta, uvalí dodatečná cla.

Babiš jej v tomto ohledu může opět rozradostnit. Česko je sice automobilovou velmocí, ale na rozdíl od Německa nebo třeba Slovenska do Spojených států prakticky žádná auta nevyváží. Zato opačným směrem osobní vozy putují celkem mohutně.

Podíl aut na celkovém vývozu Spojených států do ČR v uplynulých letech stoupl z 2,5 procenta v roce 2005 na necelých šest procent v roce 2015.

Ondřej Konrád: Život je Bílý dům

Bílý dům

„Kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“ řekl nedávno český prezident a myslet tím sebe a Donalda Trumpa.

V uplynulých letech byly v rámci objemově stále rostoucího amerického vývozu do Česka významnější položkou než auta prakticky už jen díly proudových motorů a plynových turbín. Jejich podíl na celkovém vývozu z USA do Česka dosáhl ve zmíněném roce 2015 zhruba sedmi procent.

Spojené státy navíc vůči Česku dosahují přebytku navzdory tomu, že se světem jako celkem obchodují se stále hlubším schodkem. Prohlubující se deficit Spojených států se světem přitom nastává tváří v tvář obchodní válce, kterou Trump loni rozpoutal a jejímž klíčovým cílem mělo být právě snížení amerického schodku zahraničního obchodu.

Rozpoutáním obchodní války ale Trump zvýšil nejistotu ve světovém obchodě. Tato nejistota vedla mezinárodní investory k přesunu peněz z rizikovějších měn a zemí do dolaru jakožto bezpečného útočiště.

Lukáš Kovanda

Související loňské citelné posílení dolaru zlevnilo Američanům dovážené zboží, a naopak znesnadnilo život americkým vývozcům. Takže ve výsledku nezamýšleně prohloubilo deficit zahraničního obchodu Spojených států.

Trumpa může uklidňovat alespoň to, že zrovna České republiky se tento vývoj netýkal. 

Autor je hlavním ekonomem Czech Fund

autor: David Klimeš
Spustit audio